facebook pixel

Κατάσκοπο στο Κίεβο είχε η Μόσχα στη διάρκεια των διαδηλώσεων

Δικός τους άνθρωπο είχαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) παραδέχθηκαν το Σάββατο ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχός τους βρισκόταν στο Κίεβο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ρωσία, ο πράκτορας αυτός δεν είχε την παραμικρή σχέση με τα αιματηρά επεισόδια, καθώς η αποστολή του ήταν να φροντίσει για την ασφάλεια της ρωσικής πρεσβείας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο (στρατηγός της FSB) Σεργκέι Μπεσέντα βρισκόταν στο Κίεβο στις 20 και 21 Φεβρουαρίου (...) για να καθορίσει το επίπεδο της αναγκαίας ασφάλειας της ρωσικής πρεσβείας στην Ουκρανία και των άλλων ρωσικών κτιρίων στο Κίεβο», δήλωσε μια πηγή της υπηρεσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Ρώσος αξιωματικός είχε επαφές με στελέχη της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών (SBU) και προσπάθησε επίσης, αλλά δίχως να τα καταφέρει, να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λίγο πριν την ανατροπή του από την εξουσία. Ο Μπεσέντα «δεν είχε άλλες εντολές» κατά τη διήμερη αποστολή του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η νέα προσωρινή ηγεσία της Ουκρανίας κατηγόρησε την Πέμπτη τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι είχαν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, με τον νέο επικεφαλής της SBU, Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, να ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι «πράκτορες της FSB συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της υποτιθέμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης».

Ο ισχυρισμός αυτός, που διαψεύστηκε αμέσως από την FSB, έγινε κατά την παρουσία των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της έρευνας για τους θανάτους 90 ανθρώπων από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Κίεβο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έχει ζητήσει να ερωτηθεί ο Μπεσέντα για τους λόγους της επίσκεψής του στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί τα εθνικιστικά ουκρανικά κινήματα και κυρίως το ακροδεξιό Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας) ως υπεύθυνα για τις δολοφονίες πολιτών.

Σχέδιο κατάληψης της εξουσίας στη ρωσόφωνη επαρχία του Λουχάνσκ απέτρεψαν οι ουκρανικές αρχές.

Η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προχώρησε στη σύλληψη 15 ατόμων που φέρονται ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν τις τοπικές αρχές στο Λουχάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν εκατοντάδες όπλα, χειροβομβίδες, μαχαίρια και βόμβες μολότοφ, ενώ η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να υποδαυλίσουν αναταραχές στο Λουχάνσκ και «να καταλάβουν δια της βίας την εξουσία στις 10 Απριλίου, τρομοκρατώντας τον φιλειρηνικό πληθυσμό κάνοντας χρήση όπλων και εκρηκτικών».

Οι κάτοικοι των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας στην πλειονότητά τους είναι ρωσόφωνοι και έχουν στενούς πολιτισμικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Οι περιοχές αυτές έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης για τις δύο χώρες μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες φιλορώσοι διαδηλωτές οργανώνουν κινητοποιήσεις σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα όπου η Ρωσία έχει αναπτύξει πολλές χιλιάδες στρατιώτες. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 25 Ουκρανούς που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν "τρομοκρατικές ενέργειες" σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα τη Μόσχα με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση νέας παραβίασης της εδαφικής «ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή