facebook pixel

Συναντηση Σαμαρα - Βενιζελου σε βαρυ κλιμα

Το παιχνίδι των δηλώσεων για τριπλές εκλογές

Φωτιά έβαλε το βράδυ της Πέμπτης στο πολιτικό σκηνικό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν στη συζήτηση, σε δεύτερη ανάγνωση, του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις Ευρωεκλογές, δήλωσε καθαρά: «Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω ότι με αυτά που γίνονται σήμερα δεν θα πάμε σε τριπλές εκλογές».

Απευθυνόμενος, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα δεχτούν την πρόταση σας για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να διαλευκανθεί η υπόθεση με τον κ. Μπαλτάκο και να δούμε αν η κυβέρνηση αντέχει να πάει σε τριπλές εκλογές». 

Αργότερα επανήλθε στο θέμα διαβεβαιώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εθνικών εκλογών» για να προσθέσει διευκρινιστικά ότι «οι εθνικές εκλογές είναι καθαρά θέμα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αυτοί θα αποφασίσουν». «Τα δύσκολα τελείωσαν, η κυβέρνηση πέρασε όλους τους κάβους και δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται. Αυτό εννοούσα. Δεν τίθεται όμως θέμα εκλογών», συνέχισε με τις διευκρινήσεις του ο κ. Γρηγοράκος.

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου στη σκιά της αποκάλυψης του βίντεο

Στο μεταξύ στις 10 το πρωί Αντ. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος συναντώνται στη σκιά των αποκαλύψεων του βίντεο με τον τέως γ.γ. της κυβέρνησης και με την απειλή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για την αποκάλυψη και άλλων βίντεο, αναλόγων αποκαλύψεων. Την ύπαρξη και άλλων βίντεο εξάλλου επιβεβαίωσε και ο Π. Μπαλτάκος. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βιώνουν βαρύ κλίμα στο εσωτερικό των κομμάτων τους αλλά και στην κυβέρνηση. 

Στη Λ. Συγγρού πληροφορίες εμφανίζουν κορυφαίους υπουργούς να κάνουν λόγο για ανατροπή του σκηνικού εκλογικής ανάκαμψης στις  επικείμενες ευρωεκλογές με το πολιτικό κεφάλαιο που συγκεντρώθηκε από την συμφωνία με την τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα ευμενή σχόλια των διεθνών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, να εξανεμίζεται στην πολιτική θύελλα που προκάλεσε το βίντεο.

Ο Αντ. Σαμαράς δέχεται κριτική από άλλα στελέχη της ΝΔ, για την επιλογή του στενού συνεργάτη του, και από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ για την ύπαρξη «ακροδεξιών θυλάκων» εντός του κόμματος του. 

Ο Ε. Βενιζέλος καλείται να απαντήσει στις φωνές μέσα από το ΠΑΣΟΚ που ζητούν περισσότερα από μια απλή παραίτηση του Π. Μπαλτάκου, ακόμη και την ανατροπή της «δεξιάς – συντηρητικής» πολιτικής –θυμίζοντας τον μετανστευτικό νόμο- που επέβαλλε στην κυβέρνηση ο τέως γενικός γραμματέας.  Η Ε. Χριστοφυλοπούλου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε κατ' επανάληψη θέσει θέμα Μπαλτάκου και πρόσθεσε: Είχαμε ξεσηκωθεί όλοι για το περίφημο θέμα της εισαγωγής μόνο των Ελλήνων στις στρατιωτικές σχολές. «Το λιγότερο ήταν η απομάκρυνση του, έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Ας γίνει τώρα έστω η απομάκρυνση κάθε δεξιού σταγονιδίου από όλο το φάσμα του κράτους. Για να συνεχίσουμε όσο μπορούμε και να σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση πρέπει να φύγουν τα σταγονίδια», συμπλήρωσε η κ. Χριστοφυλοπούλου. 

Εξάλλου ο Γιώργος Παπανδρέου έφτασε ακόμη πιο πέρα, καλώντας, από την πρώτη στιγμή τον Ε. Βενιζέλο, να αποσύρει το ΠΑΣΟΚ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Πάντως η κριτική που άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου για το ζήτημα Μπαλτάκου, προκάλεσε την αντίδραση εναντίον του πρώην υπουργών της δικής του κυβέρνησης, οι οποίοι υπήρξαν και στενοί συνεργάτες στο στο παρελθόν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως θα πρέπει ο Αντώνης Σαμαράς να ενημερωθεί για το πρόβλημα που προέκυψε και όταν θα είναι έτοιμος να δώσει εξηγήσεις. Ωστόσο, τόνισε πως όσοι σήμερα κάνουν δηλώσεις για άλλα πράγμα και όχι γι' αυτές τις εξηγήσεις, η συμπεριφορά τους είναι εκτός λογικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Ευης Χριστοφιλοπούλου, η οποία μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι «με το παρελθόν δεν ξεκινάμε καινούργια σελίδα». Συγκεκριμένα υποστήριξε «η κεντροαριστερά χρειάζεται ανανέωση. Σέβομαι την πορεία καθενός, αλλά οι νέες σελίδες γράφονται και με νέους ανθρώπους, με το παρελθόν δεν ξεκινάμε καινούργια σελίδα».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή