facebook pixel

Σάλος σε Βουλή και Δικαιοσύνη από το βίντεο Μπαλτάκου

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της συνομιλίας του τέως γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου με τον βουλευτή του κόμματος Ηλ. Κασιδιάρη, για τους «χειρισμούς» κυβέρνησης και Δικαιοσύνης στην διερεύνηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ανακοίνωση Παπανδρέου

Σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση Μπαλτάκου, η οποία χαρακτηρίζεται «οικογενειακή υπόθεση της δεξιάς», είναι «προφανείς» και η απομάκρυνση του γ.γ. του υπουργικού Συμβουλίου «δεν αρκεί» καθώς «κυρίαρχο διακύβευμα είναι η Δημοκρατία».

Γι αυτό, όπως τονίζεται, είναι «επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, με αυτό τον τρόπο, υπονομεύεται η σταθερότητα της πορείας και η αξιοπιστία της χώρας, ενώ τίθεται και το ερώτημα πως είναι δυνατό, με τα δεδομένα αυτά, να λειτουργεί η κυβερνητική συνεργασία προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων.

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Ατομική ευθύνη στον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, καταλόγισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, υποστηρίζοντας, στη Βουλή, ότι «αδικήθηκε ο πρωθυπουργός από το λάθος του κ. Μπαλτάκου ο οποίος δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την εξουσία που του δόθηκε».

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά, αν κάνεις λάθος, δεν βγαίνεις παγανιά να το επαναλαμβάνεις», σημείωσε ο κ. Γρηγοράκος, σχολιάζοντας εμμέσως την σημερινές δηλώσεις του κ. Μπαλτάκου σε Μέσα Ενημέρωσης. Και προσέθεσε: «Έχει μακρύ δρόμο ο κ. Μπαλτάκος. Δεν τελειώνει όμως με το να βγαίνεις στα ΜΜΕ και να διαιωνίζεις το λάθος». 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμα ότι τέτοια γεγονότα δεν βοηθούν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, που ήταν, όπως είπε, και η επιδίωξη της συγκυβέρνησης, αρχικά με τη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ. Γρηγοράκος έκανε λόγο για «συγκεκριμένες και υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές των δύο κομμάτων που δεν έθεσαν σε χειμερία νάρκη τον εαυτό τους και δεν εξισώθηκαν», προσθέτοντας ότι οι θέσεις και απόψεις τους κρίνονται και αξιολογούνται από τον ελληνικό λαό.

«Είναι ανεπίτρεπτος, ανιστόρητος και απαράδεκτος ο ισχυρισμός ότι το ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε με τον κ. Σαμαρά και έγινε η πολιτική του συνιστώσα. Τα δυο κόμματα επιμένουν στην αυτονομία τους. Είναι δύο ιστορικές παρατάξεις. Το καθένα κουβαλά το πολιτικό παρελθόν του. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο ούτε κανείς μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του που είναι στη κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Αλ. Τσίπρας

Την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή εντός των αμέσως επόμενων ημερών και το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι οι αποκαλύψεις για τις στενές και μυστικές σχέσεις του τέως πλέον γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή, εγείρουν μείζον θέμα για τη δημοκρατία και την ομαλότητα, οι δε αναφορές του  κ. Μπαλτάκου για σχεδιασμούς χειραγώγησης της δικαιοσύνης, εγείρουν και μείζον θεσμικό θέμα. 

Ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι το ελάχιστο που θα όφειλε να πράξει ο πρωθυπουργός θα ήταν, εκτός από το να ζητήσει τις παραιτήσεις του κ. Μπαλτάκου και των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και στον λαό. Εντούτοις δεν έπραξε τίποτα από αυτά. Ούτε καν τον κ. Μπαλτάκο δεν απέπεμψε. Του έδωσε την ευχέρεια να παραιτηθεί. Η στάση αυτή του πρωθυπουργού αποδεικνύει ενοχή, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Δ. Σταμάτης

«Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας, όταν ζήτησε την παραίτηση των υπουργών κ.κ. Δένδια και Αθανασίου. Υιοθετεί τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, ότι "τάχα" οι δικαστικές διώξεις των στελεχών της είναι αποτέλεσμα σκευωρίας των δύο υπουργών;» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Διευκρινίζοντας, πρόσθεσε: «Ισχυρίζεται (σσ. ο κ. Τσίπρας) ότι όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από την εγκληματική δράση τους είναι δήθεν ανυπόστατα και οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών αστήριχτες και επιλήψιμες;

Κατηγορεί, δηλαδή, την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη πως συντονίστηκαν και με αθέμιτους τρόπους μεθόδευσαν την ποινική δίωξη των μελών ενός δημοκρατικού κόμματος που ασκούσαν με σύννομο τρόπο τα συνταγματικά τους δικαιώματα;

Αν αυτή είναι η άποψη του κ. Τσίπρα, οφείλει να την υπερασπιστεί δημόσια και χωρίς μισόλογα, αναλαμβάνοντας και το βάρος της ευθύνης των λόγων του. Μέχρι τότε δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένας αυτόκλητος και ευκαιριακός συνήγορος της Χρυσής Αυγής». 

Δ. Αβραμόπουλος

«Η Νέα Δημοκρατία ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη, είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες και είναι η παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση και τοποθέτησε τη χώρα μας στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης και των ευρωπαϊκών θεσμών». 

Γιάννης Μιχελάκης - Παναγιώτης Λαφαζάνης

Έντονη αντιπαράθεση, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, σημειώθηκε στη Βουλή, με τον κ. Μιχελάκη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επικαλείται τη λάσπη της Χρυσής Αυγής, ταυτίζεται μαζί της και υιοθετεί τις αθλιότητές της για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Υπογράμμισε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, που -όπως υποστήριξε- δεν γνώριζε τίποτα, ενώ στήριξε και τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι, είπε, μπήκαν μπροστά στις προσπάθειες να αναδειχθεί ο πραγματικός ρόλος και λειτουργία της Χρυσής Αυγής. 

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για βαρύτατες ευθύνες του πρωθυπουργού και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση για να πάει η χώρα σε άμεσες εκλογές. Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για τρίγωνο Δικαιοσύνης-κυβέρνησης- Χρυσής Αυγής και υποστήριξε ότι η ΝΔ αυτό που ήθελε μόνο να κάνει ήταν να πάρει την ακροδεξιά αυταρχική ατζέντα της Χρυσής Αυγής για να κερδοσκοπήσει σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Το εάν είναι εγκληματίες ή όχι οι Χρυσαυγίτες, αυτό το αποφασίζουν τα αρμόδια όργανα της Δημοκρατίας, ούτε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ούτε πολύ περισσότερο ο υπόδικος Κασιδιάρης» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι δικαστές κρίνουν με βάση αποδεικτικά στοιχεία στηριγμένα σε τεκμήρια, σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής δικονομίας και τον ποινικό νόμο». 

ΔΗΜΑΡ

Ως επιχείρηση να ανασκευάσει τις καταγγελίες στελεχών της ΔΗΜΑΡ τις μέρες της κρίσης της ΕΡΤ, όταν «απειλούσε» με σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής θεωρεί η ΔΗΜΑΡ, τα όσα ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο τέως γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος. Προσθέτει δε ότι: «... επιδιώκει να διασκεδάσει τις πραγματικές προθέσεις της ακροδεξιάς ομάδας του Μαξίμου η οποία σχεδιάζε ανοίγματα της ΝΔ στους ναζί, όπως προκύπτει από την πολιτική ατζέντα εκείνη την εποχή (αντιρατσιστικός νόμος, ιθαγένεια, κλείσιμο της ΕΡΤ)».

Άρειος Πάγος

Με αφορμή το βίντεο με τις συνομιλίες του Παναγιώτη Μπαλτάκου  και του Ηλία Κασιδιάρη, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενήργησε σύμφωνα με τα  στοιχεία που προέκυψαν και τον νόμο. 

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η προαγωγή της Ευτέρπης Κουτζαμάνη στον βαθμό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, έγινε σύμφωνα με το Σύνταγμα «ως η αρχαιότερη και διαθέτουσα κάθε απαιτούμενο προσόν εισαγγελέας, μετά από μακρά θητεία στον εισαγγελικό κλάδο, κατά την οποία επέδειξε υψηλότατο φρόνημα δικαστικού λειτουργού, πολιτευόμενη με αποκλειστικό γνώμονα τον νόμο και τη συνείδησή της».

Σχετικά με τις αναφορές που γίνονται στο βίντεο σε δικαστές, από την Ένωση «αποκρούονται ως αστήρικτοι και υπηρετούντες άλλους σκοπούς από την ορθή απονομή του Δικαίου και την καλή λειτουργία του πολιτεύματος». 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή