facebook pixel

Στους τομεις της ενεργειας και του εμποριου συνεχιζεται η μαχη Ρωσιας - Ουκρανιας

Το ΝΑΤΟ φοβάται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Εντός τριών ή το πολύ πέντε ημερών η Ρωσία θα μπορούσε να ολοκληρώσει τον στόχο της αν αποφάσιζε να εισβάλει στην Ουκρανία, με τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει ανεπτυγμένες στα σύνορα της, εκτιμά στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ.

Ο στρατιωτικός διοικητής μιλώντας στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε την κατάσταση στα σύνορα «απίστευτα ανησυχητική» και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ εντόπισε στη διάρκεια της νύκτας ενδείξεις κινήσεων από ένα πολύ μικρό μέρος της ρωσικής δύναμης, αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιστρέφουν στα στρατόπεδα.

Η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας ζήτησε από τον πτέραρχο Μπρίντλαβ να εκπονήσει ως τις 15 Απριλίου πακέτο μέτρων το οποίο να περιλαμβάνει χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές ενισχύσεις, για να καθησυχάσει ανήσυχους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Η Βουλγαρία ανέφερε αύξηση των πτήσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών κοντά στο βουλγαρικό εναέριο χώρο στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, εκτίμησε ότι η Ρωσία μπορεί να προκαλεί εσκεμμένα τέτοιες πτήσεις για να εξαντλήσει την πτητική ικανότητα των ρωσικής κατασκευής αεριωθουμένων της Βουλγαρίας και άλλων χωρών προσθέτοντας ότι η Ρουμανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσενε δήλωσε ότι μια περαιτέρω επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, θα αποτελούσε ένα «ιστορικό λάθος» το οποίο θα εμβάθυνε περισσότερο τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

Η Μόσχα απάντησε στην απόφαση του ΝΑΤΟ να αναστείλει τη συνεργασία με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι έτσι επιστρέφει στη γλώσσα του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε πως καμιά από τις δύο πλευρές δεν θα κερδίσει από την διακοπή της συνεργασίας στην αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών και προκλήσεων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, της πειρατείας, καθώς και των φυσικών καταστροφών και των καταστροφών που προκαλεί ο άνθρωπος.

Παράλληλα η Μόσχα αυξάνει την πίεση στην Ουκρανία να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες, καλώντας τη χώρα να προχωρήσει πέραν των «ψεύτικων» υποσχέσεων ότι θα καταστείλει την ακροδεξιά και θα προστατεύσει τους ρωσοφώνους.

Στη Μόσχα  δημοσκόπηση από το κέντρο Levada έδειξε ότι το 67% του πληθυσμού υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα έπρεπε να ενσωματώσει στο έδαφός της και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εφόσον οι πολίτες αυτών των περιοχών το ζητήσουν μέσω δημοψηφισμάτων. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε καταγραφεί στις αρχές του Μαρτίου, όταν το 79% των Ρώσων που είχε απαντήσει θετικά στο ίδιο ερώτημα.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης που θα «προστατεύει τα δικαιώματα εκείνων που ζουν στην Ουκρανία και κυρίως των ρωσόφωνων πληθυσμών» στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρέι Ντεστσίτσια αντέδρασε κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θέλει να διχάσει ακόμη περισσότερο την χώρα, που ήδη ντε φάκτο έχει απολέσει την Κριμαία.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία εγκρίνεται από το 88% των Ρώσων, ποσοστό που είναι και αυτό χαμηλότερο από εκείνο που είχε αναφέρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την 18η Μαρτίου για την προσάρτηση της Κριμαίας, όταν είχε κάνει λόγο για σχεδόν το 92% των Ρώσων.

Η ίδια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Λεβάντα καταδεικνύει επίσης ότι για το 79% των Ρώσων, η Ρωσία έχει επανακτήσει το στάτους μιας «μεγάλης δύναμης» παίρνοντας πίσω την χερσόνησο που δόθηκε το 1954 στην Ουκρανία. 

Το Κίεβο βαδίζοντας στα χνάρια της έντασης και στον χώρο του εμπορίου απαγόρευσε προσωρινά σε επτά ρωσικές εταιρείες τροφίμων να εισάγουν και να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην ουκρανική επικράτεια. Προ καιρού η Μόσχα είχε απαγορεύσει την εισαγωγή ορισμένων ουκρανικών προϊόντων, όπως ορισμένες ποικιλίες τυριών. Η Ουκρανία ανταπέδωσε επιβάλλοντας περιορισμούς στη διάθεση ορισμένων ρωσικών τροφίμων.

Στη μάχη Ρωσίας – Ουκρανίας που συνεχίζει να διεξάγεται και σε διπλωματικό επίπεδο, η Μόσχα δέχθηκε πλήγμα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα συνεχίσει να θεωρεί την Κριμαία τμήμα της Ουκρανίας, βάσει Ψηφίσματος, με 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά, 58 αποχές και 24 χώρες να απέχουν της ψηφοφορίας.

Στο ενεργειακό επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ κατήγγειλαν τη χρήση της ενέργειας ως «πολιτικού όπλου ή οργάνου επίθεσης». Στη διάρκεια του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας πολιτικής που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία.

Σε συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής Κάθριν Άστον τονίστηκε ότι οι τρέχουσες δυσκολίες «υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη» και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να «διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας», να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους τερματικούς τους για το υγροποιημένο αέριο και να ολοκληρώσουν τη σύνδεση των δικτύων τους, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2016.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή