facebook pixel

Ρ. Σπυρόπουλος: Έκανα άρση κατάσχεσης του ΙΚΑ για να πληρωθεί το προσωπικό

Γνώμονας της απόφασης του να ζητήσει την άρση κατάσχεσης λογαριασμών της επιχείρησης Σούπερ Μάρκετ του Χαρ. Αρβανιτίδη ήταν να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής του προσωπικού και η ρύθμιση οφειλών, υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει για την υπόθεση αυτή ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού απιστία στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Μάλιστα επισημαίνει ό κ. Σπυρόπουλος ότι στόχος του ήταν αν η επιχείρηση «δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Ο διοικητής του ΙΚΑ  θα κληθεί σε απολογία από τον ανακριτή Διαφθοράς για την υπόθεση η οποία αφορά διπλή εντολή που κατηγορείται ότι έδωσε ο κ. Σπυρόπουλος ώστε να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρείας.

Η ενέργεια του διοικητή του ΙΚΑ, όπως καταλογίζεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, είχε ως αποτέλεσμα ζημιά του Ιδρύματος, καθώς η εταιρία χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, ποσά που πλέον δεν μπορούν να εισπραχθούν σε εξόφληση των οφειλών της.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς ζητούν από τον ανακριτή που θα χειριστεί τη δικογραφία να διερευνήσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας σούπερ μάρκετ για τη διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που καταλογίζουν στον διοικητή του ΙΚΑ.

Η δικογραφία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των εισαγγελέων, η ανώνυμη εταιρία «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ» με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, όφειλε στο ΙΚΑ, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, περίπου 18,25 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως από μη καταβολή εισφορών των εργαζομένων της. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εξόφληση του χρέους της εταιρίας, το ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, με δεκαπενθήμερη προθεσμία για να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό. Επειδή η προθεσμία παρήλθε χωρίς να προβεί η εταιρεία σε διαδικασία για ρύθμιση, το ΙΚΑ Βέροιας επέβαλε -όπως προβλέπεται στον νόμο- τον Οκτώβριο του 2013 κατάσχεση, εις χείρας των τραπεζών ALPHA, EUROBANK, ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στον κατηγορούμενο διοικητή του ΙΚΑ, ενώ το Ίδρυμα είχε εισπράξει ένα μικρό μέρος της οφειλής και επρόκειτο να κατατεθεί και άλλο ποσό προς ικανοποίηση του χρέους, ο κ. Ροβ. Σπυρόπουλος, χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρείας, έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου». 

Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι εισαγγελείς προκύπτει ότι ο επικεφαλής του ΙΚΑ Βέροιας, με έγγραφό του προς τον κ. Σπυρόπουλο, αρνήθηκε κατηγορηματικά να άρει την κατάσχεση, λέγοντας πως αφενός δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου αυτή η εντολή και αφετέρου ότι η εταιρεία εκλήθη να προβεί σε ρύθμιση και δεν το έκανε. Έτσι, ακολούθησε στις 17 Οκτωβρίου δεύτερο έγγραφο του κ. Σπυρόπουλου με το οποίο ζητούσε άρση της κατάσχεσης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013.

Στη δικογραφία φέρεται να περιέχεται έγγραφο του τοπικού διοικητή ΙΚΑ, ο οποίος αναφέρει προς τον προϊστάμενό του ότι αναγκάστηκε να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές σας» εκφράζοντας παράλληλα τις νομικές επιφυλάξεις του.

Η εταιρεία δεν προχώρησε σε ρύθμιση, και έτσι στις 18 Νοεμβρίου τέθηκαν υπό νέα κατάσχεση οι λογαριασμοί της. Η έρευνα των εισαγγελέων κατέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στο διάστημα που είχε αρθεί η κατάσχεση για την εταιρεία έγιναν σημαντικές καταθέσεις σε λογαριασμούς της, που θα μπορούσαν να διατεθούν προς εξόφληση του ΙΚΑ, αλλά φαίνεται να έγινε και μία ανάληψη ποσού 1,35 εκατομμυρίου ευρώ από τον κ. Αρβανιτίδη. Οι εισαγγελείς φέρονται ότι διαπιστώνουν πως τα μεγάλα ποσά που εκταμιεύθηκαν δεν κατέληξαν σε μισθοδοσία εργαζομένων.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή