facebook pixel

Βενιζέλος: «Μη μου κουνάς το δάχτυλο...»

Σε προσωπικές αντιπαραθέσεις του προέδρου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Βουλής και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης εξελίχθηκε η δεύτερη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση -μετά εκείνη εναντίον του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που απορρίφθηκε- εναντίον του Β. Μεϊμαράκη.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, ο Αλ. Τσίπρας την παρουσίασε «Ως πολιτική επιλογή και όχι ως προσωπική διένεξη» επιμερίζοντας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ευθύνες για την κατάληξη της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, και μη αντίδραση στην γενικότερη «υποβάθμιση του Κοινοβουλίου στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση».

Στην απάντηση του ο άμεσα θιγόμενος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «παραβίαση του Κανονισμού και του Συντάγματος με καταχρηστικό τρόπο, στην προσπάθεια να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου».

Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης υπαινίχθηκε πως η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα την ώρα που εκείνος δεν βρισκόταν στην έδρα - και πως όταν η Ε' αντιπρόεδρος Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά επεχείρησε να αντικαταστήσει τον κ. Δραγασάκη την ώρα κατάθεσης της πρότασης, ο τελευταίος δεν της το επέτρεψε.

Με την ένταση να κλιμακώννεται ο Γιάννης Δραγασάκης απέρριψε τις αιχμές αυτές λέγοντας με νόημα: «Κατηγορίες για κομματική χρήση της έδρας, έχω δεχθεί μόνον από μία παράταξη».

«Πώς φαντάζεστε ότι μπορείτε να συνυπογράφετε την πρόταση μομφής εναντίον μου ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και να είστε και αντιπρόεδρος της Βουλής;» ανταπάντησε ο Β. Μεϊμαράκης.

«Αν εχθές η Βουλή δεχόταν την πρόταση, θα συζητούσαμε και θα ψηφίζαμε την Τρίτη τα μεσάνυκτα. 'Άρα την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του Ecofin και του Eurogroup, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα είχε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δεν το θεωρώ αυτό υπεύθυνη στάση για τη χώρα», παρατήρησε στη συνέχεια στους ίδιους τόνους ο Ε. Μεϊμαράκης για να συμπληρώσει με νέο υπαινιγμό κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ανεξάρτητα απ τις προσπάθειες που γίνονται για να μην πάρει η χώρα την χρηματοδότηση, δεν μπορεί να γίνονται και προσπάθειες για να μην ασκήσει η χώρα την Ευρωπαϊκή Προεδρία».

«Με απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας!» παρενέβη από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης, για να λάβει την απάντηση σε ακόμη υψηλότερους τόνους:
«Ναι, το πεζοδρόμιο δεν θα το επιτρέψουμε να κάνει κουμάντο στην Αθήνα! Για να συνεννοούμεθα! Ακούσατε τι σας λέω; Να ξέρετε κε Λαφαζάνη πως έχω αυτοπειθαρχηθεί πάνω στις υπερβολές που προσωπικά έχετε πει για μένα!».

Οι αναφορές του κ. Μεϊμαράκη προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη, χωρίς ωστόσο να του δοθεί ο λόγος, καθώς ο προεδρεύων, Γιάννης Τραγάκης, είχε δώσει το λόγο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην κίνηση αυτή του κ. Τραγάκη, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από τη συνεδρίαση.

Ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης, πριν αποχωρήσει διαπίστωσε ανακρίβειες στην ομιλία του προέδρου της Βουλής και δήλωσε πως ο ίδιος είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής για την ώρα για την οποία θα μιλούσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. «Επιφυλάσσομαι να μελετήσω την ομιλία σας, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τη θεωρία των δύο ταυτοτήτων. Και κατηγορίες για κομματική χρήση της έδρας, έχω δεχθεί μόνον από μία παράταξη».

Καθώς αποχωρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αντεγκλήσεις ο ομιλητής Ε. Βενιζέλος απευθύνθηκε στους αποχωρούντες λέγοντας «μη μου κουνάς το δάχτυλο» και πρόσθεσε «στο καλό».

Στην ομιλία του ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε «απόλυτη πολιτική αποτυχία» της τελευταίες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει προτάσεις δυσπιστίας, έκανε λόγο για «κατρακύλα» και μίλησε για πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ «αφού δεν του βγαίνουν τα σενάρια προς τις εκλογές» που τον οδηγούν σε κινήσεις που έχουν στόχο «να δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής αλλά και στην χώρα».

Κλιμακώνοντας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κάνουν ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, ασκήσεις πυκνής τάξεως στη Βουλή. Μα θέλει κότσια. Πρέπει να ξέρεις, να μπορείς, όταν κάνεις ένα βήμα να ξέρεις το επόμενο, αλλιώς εμφανίζεσαι να μην μπορείς να διαχειριστείς τίποτα ούτε τους θεσμούς ούτε την δημαγωγία. Αυτός είναι ο ορισμός της απόλυτης πολιτικής αποτυχίας».

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ε. Βενιζέλος απάντησε: «Μιλήσαμε σκληρά εμείς. Εκείνος μίλησε για κακουργηματική απιστία, δηλαδή 'θα σε βάλω φυλακή', που χρησιμοποιούν με τόση ευκολία νομικές εκφράσεις και ψευτοεισαγγελικό ύφος και κατατροπώνονται σε όλες τις διαδικασίες αντί να διδαχθούν από τις ήττες τους κάνουν ακριβώς τα ίδια».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή