facebook pixel

Ο πρωτοσελιδος τιτλος της γαλλικης Liberation αποδιδει το πολιτικο κλιμα την επομενη των δημοτικων εκλογων

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι γυμνός»

Η βαριά ήττα που υπέστησαν οι σοσιαλιστές, με την δεξιά αντιπολίτευση να εμφανίζεται κερδισμένη αλλά πραγματικό νικητή την γαλλική ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, αναγκάζει τον Φρανσουά Ολάντ σε διορθωτικές κινήσεις που κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα από τον σαρωτικό ανασχηματισμό μέχρι και την αλλαγή πρωθυπουργού.

Η ουσία της στροφής που αναμένεται να κάνει ο Γάλλος πρόεδρος όμως είναι, η αλλαγή πολιτικής και ειδικά στους τομείς της αντιμετώπισης της ανεργίας και των δημοσιονομικών. Οι άνεργοι έφθασαν το Φεβρουάριο τον αριθμό ρεκόρ των 3,34 εκατομμυρίων ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η αδυναμία της γαλλικής οικονομίας να πιάσει τον στόχο μείωσης του δημοσίου ελλείμματος το 2013 στο 4,1% του ΑΕΠ, το οποίο τελικά μειώθηκε μόνο στο 4,3%.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Ολάντ, Φρανσουά Ρεμπσαμέν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος θα απευθυνθεί σήμερα στους Γάλλους από την τηλεόραση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναφερθεί στο μέλλον του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό και σ' έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό παραδέχτηκε ότι το σοβαρό πλήγμα που υπέστησαν στις δημοτικές εκλογές οι σοσιαλιστές του κυβερνώντος κόμματος ήταν μια αποτυχία για την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» θα «εισακουστεί πλήρως».

Κέρδη και ζημίες

Το στρατόπεδο των σοσιαλιστών, έχασε τουλάχιστον 155 πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων, ορισμένες από τις οποίες ελέγχονταν από την αριστερά εδώ και πάνω από 100 χρόνια, άφησε στη δεξιά τη θέση του ως πρώτης τοπικής δύναμης την οποία είχε κατακτήσει στις δημοτικές εκλογές του 2008.

Η άκρα δεξιά, η οποία ήταν σχεδόν απούσα σε τοπικό επίπεδο, κερδίζει από την πλευρά της 11 δήμους άνω των 9.000 κατοίκων, γεγονός που επέτρεψε στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να χαιρετίσει  «ένα νέο σταθμό» στην ιστορία του κόμματός της.

Πολλές πόλεις-σύμβολα για την αριστερά, πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Παρόλα αυτά στο Παρίσι, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό κατάφερε να κερδίσει με ένα ποσοστό γύρω στο 54%. Θα είναι η πρώτη γυναίκα-δήμαρχος για την πρωτεύουσα. Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία με τη δεξιά. Επίσης οι Οικολόγοι πήραν τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών.

Η αριστερά κέρδισε στην πόλη Μες (Λωραίν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο. Επίσης οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν.

Μεταξύ των πόλεων που έπεσαν στα χέρια του Εθνικού Μετώπου είναι η Μπεζιέ στα νοτιοδυτικά και η Φρεζύς στα νότια της Γαλλίας. Ήδη από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών η γαλλική ακροδεξιά είχε κερδίσει την πόλη Ενάν Μπομούν στα βόρεια της χώρας. Το 1995, στην καλύτερη εκλογική επίδοση της γαλλικής ακροδεξιάς, υπό την προεδρία του Ζαν Μαρί Λε Πεν, το Εθνικό Μέτωπο είχε καταφέρει να κερδίσει σε τρεις δήμους όλους στο νότο της Γαλλίας .

Το Εθνικό Μέτωπο έχασε στις πόλεις Φορμπάκ όπου υποψήφιος ήταν ο Φλοριάν Φιλιπό νούμερο δύο του κόμματος, καθώς και στην Περπινιάν με υποψήφιο τον Λουί Αλιό, αντιπρόεδρο του κόμματος και σύντροφο της Μαρίν Λεπέν.

Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ο αρχηγός του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP, δήλωσε ότι το κόμμα του κατήγαγε «μεγάλη νίκη». Αντίθετα, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ παραδέχτηκε ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για την αριστερά».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή