facebook pixel

Λογω οριακης κυβερνητικης πλειοψηφιας παραμενουν στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παπανδρεου και Κακλαμανης

Βενιζέλος προς Παπανδρέου: «Ντροπή σου»

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που σφραγίστηκε από την καταψήφιση του άρθρου για τις Τράπεζες από τον Γιώργο Παπανδρέου και το «παρών» από τον Απόστολο Κακλαμάνη. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα όσα έγιναν αργά μετά τα μεσάνυχτα στα γραφεία της Βουλής μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού πυροδοτούν σενάρια συνολικής διαφοροποίησης του Γ. Παπανδρέου, με δεδομένο μάλιστα ότι οι συνεργάτες του έχουν αποκλειστεί και από το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο μόνος λόγος που η σημερινή μέρα βρίσκει τους Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι η οριακή κυβερνητική πλειοψηφία, που μετά την διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη, μετρά 152 βουλευτές. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απευθύνθηκε με προσβλητικό και αυστηρό ύφος στον Γιώργο Παπανδρέου για την καταψήφιση του άρθρου 2, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, του πολυνομοσχεδίου.

Η σκηνή διαδραματίστηκε, λίγα λεπτά μετά της καταψήφιση του δεύτερου άρθρου που αφορά στις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εισέρχεται στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή -φανερά εκνευρισμένος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- και τις φωνές του να ακούγονται από το διάδρομο.

Οπως έγινε γνωστό ο Ε. Βενιζέλος απευθύνθηκε με πρωτοφανή ύφος στον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας του: «Ντροπή σου, δεν μίλησες σε κανέναν για τη στάση του, ούτε απευθύνθηκες σε κανέναν για να ενημερωθείς για τη ρύθμιση που καταψήφισες».

Λίγο αργότερα το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε, με εντολή του Ε. Βενιζέλου μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση για τους κ.κ. Παπανδρέου και Κακλαμάνη:

«H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε, με δήλωσή του στην οποία αναφέρει:

«Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό».

Το πρωί της Δευτέρας ο Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη του στο MEGA κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τα θέση του για τη συνολική του πορεία. «Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν μου αρέσει εμένα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια με την ιστορία μιας παράταξης», είπε ο κ. Σκανδαλίδης. Πάντως τάχθηκε κατά της διαγραφής του Γ. Παπανδρέου λέγοντας: «Δεν είναι πρέπον να διαγράφεις πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ήμουν και κατά της διαγραφής τού Κώστα Σημίτη».

Οσον αφορά στον Απ. Κακλαμάνη ο Ε. Βενιζέλος, του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες: «προσβάλλεις την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ούτε όταν μίλησες στη συνεδρίασή της, ούτε όταν μίλησες στην Ολομέλεια δεν είπες κάτι για τις τράπεζες».

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημ. Καρύδης, δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Βήμα»: «Ο καθένας είναι μπροστά στις ευθύνες του. Χθες δεν υπήρξε ρήγμα μεταξύ Βενιζέλου - Παπανδρέου, αλλά μια πολιτική στάση του κ. Παπανδρέου, την οποία θεωρώ ανεύθυνη και ακατανόητη».  Πρόσθεσε, πάντως, ότι «όχι, δεν είπε τίποτα για το θέμα των τραπεζών (ο κ. Παπανδρέου στον κ. Βενιζέλο)» ερωτηθείς δε για το μέλλον της σχέσης Βενιζέλου- Παπανδρέου απάντησε: «Δεν ξέρω (αν θα επιδιωχθεί επικοινωνία). Δεν μπορώ να μιλάω για λογαριασμό άλλων. Προφανώς θα γίνουν οι απαραίτητες αποτιμήσεις και αυτό που πιστεύω είναι ότι πάντα στο ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών και διαφωνιών, πρυτανεύει πάνω απ' όλα η ενότητα. Δεν ξέρω -που ήμουν και στη Βουλή- να υπήρξαν προτάσεις διαγραφής του κ. Παπανδρέου. Αντιθέτως, υπήρξε μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης και εξεδόθη αυτή η ανακοίνωση- δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

Για τον Απόστολο Κακλαμάνη σημείωσε ότι «προφανώς και υπάρχει πρόβλημα και το λέει η δήλωσή μας. Ο κ. Κακλαμάνης ήταν στην κοινοβουλευτική ομάδα και μίλησε, αλλά δεν έθεσε τέτοιο θέμα ότι θα καταψηφίσει κάτι. Είμαι αντίθετος στη λογική, που έγινε στο παρελθόν, να διαγράφεται ένας πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή