facebook pixel

Διαγραφη Ν. Κακλαμανη απο Σαμαρα – Σκληρη γλωσσα Βενιζελου για Γ. Παπανδρεου και Απ. Κακλαμανη

Με απώλειες και φθορές πέρασε οριακά το πολυνομοσχέδιο

Για μια ακόμη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία «πληρώνει» ακριβά την ψήφιση ενός νομοθετήματος, το οποίο είχε προκαλέσει ξεσηκωμό «ανταρτών» εντός της Βουλής αλλά και μεγάλη κινητοποίηση επαγγελματικών ομάδων στην κοινωνία.

Αυτή τη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία απώλεσε μία έδρα, με την διαγραφή του Νικ. Κακλαμάνη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μετά την διαφοροποίηση του από την «γραμμή», αλλά ταυτόχρονα επλήγη και η αίσθηση συντεταγμένης πορείας στο ΠΑΣΟΚ, από τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη οι οποίοι δεν εφάρμοσαν στο σύνολο της την κομματική γραμμή όσον αφορά στην ψήφιση των άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Αρωγοί στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου προσέτρεξαν οι «γείτονες» του ΠΑΣΟΚ κάτω από την ομπρέλα της «Ελιάς», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης. Ως διαφοροποίηση, από την κομματική γραμμή της ΔΗΜΑΡ, θεωρήθηκε και η απουσία των βουλευτών της Βασίλη Οικονόμου και Δημήτρη Ψαριανού. 

Α. Σαμαράς

«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα καλά ήρθαν και έρχονται για την ελληνική οικονομία θέλησαν – το είδατε όλοι – να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία . Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα παιδιά και τον ελληνικό λαό. Και με μεγάλη αισιοδοξία και μεγάλη δύναμη προχωράμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Υψηλές θερμοκρασίες στη Βουλή

Το θερμόμετρο στη Βουλή ανέβηκε πολύ γρήγορα από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να σταματήσει τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, η οποία είχε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, υπέβαλλε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Γ. Στουρνάρα αρχικά και όταν αυτή απορρίφθηκε με εισήγηση του προέδρου της Βουλής, τότε ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε με δεύτερη πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Β. Μεϊμαράκη, η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα. Τελικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας «εκτροπή» αποχώρησαν και επέστρεψαν μόνο για την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Οι διαφοροποιήσεις

Τελικά το πολυνομοσχέδιο, σε τρία άρθρα, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

Με ψήφους 152 ψηφίστηκε το άρθρο 1 που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το άρθρο 3.

Διαγραφή Ν. Κακλαμάνη

Το «παρών» του Νικήτα Κακλαμάνη αιφνιδίασε τη ΝΔ, καθώς ο πρωθυπουργός στο άκουσμα του μετακινήθηκε από τα κυβερνητικά έδρανα στο προεδρείο και έγραψε ο ίδιος την επιστολή διαγραφής του βουλευτή της Α' Αθήνας από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Η επιστολή δόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου.

«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας», σχολίασε τη διαγραφή του Νικήτας Κακλαμάνης. Εξηγώντας τη θέση του ανέφερε ότι «το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» και πρόσθεσε ότι «το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». «Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς» κατέληξε στη δήλωση του ο κ Κακλαμάνης.

Βενιζέλος προς Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνη: «Ντροπή»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε εμμέσως τους Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνη, για προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, τα οποία η παράταξη πλήρωσε στο παρελθόν και πρόκειται για πρακτικές που πρέπει να ανατραπούν. Επίσης, ότι θέλουν να εμφανίζονται πιο ευαίσθητοι από τους βουλευτές που σηκώνουν το βάρος, χωρίς να έχουν το ηθικό δικαίωμα να το κάνουν.

Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλία τόσο με τον κ. Παπανδρέου, όσο και με τον κ. Κακλαμάνη, στις οποίες, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, χαρακτήρισε «ντροπή» τη στάση τους, από την οποία, ειδικά από αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής, φάνηκε να αιφνιδιάζεται.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος πήγε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου, στον οποίο καταλόγισε ότι δεν ζήτησε να ενημερωθεί πως έχει το θέμα των Τραπεζών, ενώ θα μπορούσε να τηλεφωνούσε στον ίδιο για να έχει ενημέρωση. Επισήμανε, επίσης, στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πήγε στη συνεδρίαση της Κ.Ο., δεν έκανε τίποτε απ΄ όλα αυτά και στο τέλος καταψήφισε.

Στον κ. Κακλαμάνη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε ότι με τη στάση του προσβάλει όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του παρατήρησε ότι δεν πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση της Κ.Ο. στην οποία ήταν παρών, ότι δεν είπε τίποτα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και τελικά δεν ψήφισε το σχετικό άρθρο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή