facebook pixel

Μεταμεσονυκτιο θριλερ η Ψηφοφορια για το πολυνομοσχεδιο

Χτύπησε «κόκκινο» η πολιτική ένταση στη Βουλή

Στα άκρα έφτασε το απόγευμα η σύγκρουση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, με τις εκατέρωθεν βολές και χαρακτηρισμούς που αντάλλαξαν τα δύο στρατόπεδα, και οι οποίες πλαισίωσαν τις δύο προτάσεις μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη. Προφανής στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η διακοπή της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.

Όταν η πρώτη απορρίφθηκε από το προεδρείο και η δεύτερη μετατέθηκε για συζήτηση την Δευτέρα, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και λίγο αργότερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώθηκε με τους διαδηλωτές έξω από τη Βουλή ενώ έγινε γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στην αίθουσα της Βουλής για την ονομαστική ψηφοφορία.

Από την πρώτη στιγμή, να απορρίψει ευθύς και αμέσως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής από το βήμα της Ολομέλειας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτη κατά το σύνταγμα. Η πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με το σύνταγμα, όπως είπε ο κύριος Βενιζέλος, δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει το εξάμηνο από προηγούμενη πρόταση.

Για κυβέρνηση τρομαγμένη που ψάχνει αίολα επιχειρήματα για να μην γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών αλλά και για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σε περίπτωση που δεν την κάνει δεκτή, έκανε πριν από λίγο λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την «απειλή» του Αλ. Τσίπρα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος τελικά αποφάνθηκε ότι απορρίπτεται η πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα, για να ακολουθήσει η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έκανε πράξη την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Ε. ΜεΪμαράκη.

Όταν ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι βάσει κανονισμού η πρόταση εναντίον του θα συζητηθεί όχι σε μέρα νομοθετικής εργασίας όπως η σημερινή, αλλά κοινοβουλευτικού ελέγχου, δηλαδή τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση της Ολομέλειας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι τρέμει στην δυνατότητα να ενημερωθεί επί της ουσίας ο ελληνικός λαός για το τριπλό εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, όπως είπε, που διαπράττεται με το νομοσχέδιο και ο υπουργός των Οικονομικών δεν θα έχει την στήριξη της εμπιστοσύνης των βουλευτών. 

Στη συνέχεια η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, κατέβηκε στην πλατεία Συντάγματος και ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως η ΚΟ θα επανέλθει για να λάβει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για έγκλημα που συντελείται για άλλη μια φορά μέσα στη βουλή και υποστήριξε ότι στο κοινοβούλιο συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε γραπτή δήλωση του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου. Δεν της πέρασε». «Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού» καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού.

«Σήμερα ξεπέρασε τα όρια ο διαρκώς κρυπτόμενος κ. Σαμαράς», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που πρωθυπουργός αρνείται τόσο συστηματικά να εμφανιστεί στη Bουλή».

Ο κ. Σαμαράς, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «όχι μόνο αρνήθηκε να καλύψει τον απαξιωμένο πλέον υπουργό Oικονομικών, αλλά απαξίωσε εκκωφαντικά και τον υπουργό Eπικρατείας κ. Σταμάτη» . «Η πραγματικά πικρή γεύση για τον κ. Σαμαρά θα αφορά τις επερχόμενες εκλογές και όχι τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που αποστρέφεται και προσπαθεί να παρακάμψει», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή και η ψηφοφορία η οποία αναμένεται αργά τα μεσάνυχτα, για το πολυνομοσχέδιο το οποίο αλλάζει σε αρκετούς τομείς την ελληνική πραγματικότητα και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, είναι κρίσιμη για το πολιτικό όχι μόνο μέλλον αλλά και παρόν της κυβέρνησης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή