facebook pixel

Ανησυχια στο κυβερνητικο στρατοπεδο για την τελικη σταση των «ανταρτων» απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Ψηφοφορία θρίλερ στη Βουλή

Κρίσιμη για το πολιτικό όχι μόνο μέλλον αλλά και παρόν της κυβέρνησης είναι η αποψινή ψηφοφορία, στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο το οποίο αλλάζει σε αρκετούς τομείς την ελληνική πραγματικότητα και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης όμως, σε συνδυασμό με τις διαφωνίες ανταρτών από τα κομματικά στρατόπεδα των δύο κυβερνητικών εταίρων, που εστιάζονται στις διατάξεις για το γάλα και τα φαρμακεία και που έφτασαν μέχρι την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλου, εισάγουν στη συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει κοντά στα μεσάνυχτα, το στοιχείο του θρίλερ.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου το οποίο αντιτίθεται μαζί με τα συνδικάτα που διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή.

Μήνυμα Σαμαρά προς βουλευτές

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το μήνυμα που απέστειλε προς πολλές κατευθύνσεις, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την παραμονή της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, στο οποίο επισημαίνει ότι η συμφωνία με την τρόικα κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Και εξηγεί ο Αντ. Σαμαράς: «Πρώτα απΆ όλα αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας. Μετά δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Τελείωσε αυτό. Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει». 

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει».  «Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει», καταλήγει με νόημα στη δήλωση του.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας καλούσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Το βράδυ του Σαββάτου το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ) στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ καταψήφισαν όπως και οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ από την συζήτηση στις Επιτροπές αποχώρησε το ΚΚΕ. 

Γ. Στουρνάρας

«Εφόσον υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, τότε η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τις προβλέψεις του οικονομικού προγράμματος. Επομένως μετά την έγκριση του Eurogroup θα είναι σε θέση οι εταίροι μας να ζητήσουν από τα Κοινοβούλια τους την εκταμίευση των δόσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου» δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πρόσθεσε ακόμη πως «σε ένα από τα επόμενα Eurogroup θα αρχίσει η συζήτηση για την υλοποίηση της απόφασης που αφορά την απομείωση του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές».

Οι αντάρτες

Να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές απόψε σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, βουλευτής Αττικής της ΝΔ, Γ. Βλάχος.

«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής όσο και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».

Εμμένουν στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραϊτης και Μιχάλης Κασσής, οι οποίοι πήραν τον λόγο κατά την συνεδρίαση επί του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες Επιτροπές.

«Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μωραϊτης. Επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και με το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτυ αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών πιτ παρά».

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσής σημείωσε ότι αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα στην σημερινή συνεδρίαση εκείνος δεν θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο. «Αισθάνομαι να κοροϊδεύω τον εαυτό μου, αν δεν αποτυπωθεί στο χαρτί αυτό που συμφωνήθηκε» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το δίλημμα αν θα πέσει η κυβέρνηση η όχι, πρέπει να απασχολεί πρώτα τους υπουργούς και μετά τους βουλευτές.

Πάντως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος άφησε σαφές υπονοούμενο - που αντικατοπτρίζει και τις δικές του αντιρρήσεις - όταν προσφωνώντας από την έδρα τον κ. Κασσή, είπε: «Θα μιλήσει εκ μέρους των ανταρτών του γάλακτος».

«Για μένα προσωπικά, αν λειτουργήσω ως βουλευτής, δεν θα πρέπει να το ψηφίσω. Εάν, όμως, τίθεται θέμα ανατροπής της κυβέρνησης και να μην πάρει η Ελλάδα τα 15 δισεκατομμύρια που συζητάμε, θα προβληματιστώ ιδιαίτερα και θα το σκεφθώ σοβαρά» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός, στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τα φαρμακεία. 

«Πράσινο φως» από το Eurogroup μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή αναμένει το Eurogroup, προκειμένου να κλείσει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπως προκύπτει από δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης. Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, στόχος είναι να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Εurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου και η τελική απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή