facebook pixel

Η ελληνική κρίση "ταξιδεύει" στις Βρυξέλλες

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάστηκε στις 27 Μαρτίου η έκθεση “No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis” στο Palais Des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο μίας σειράς εκδηλώσεων με αφορμή την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την πολύτιμη βοήθεια του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, η πολιτιστική Ελλάδα ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και ξεναγεί το κοινό σε ένα “οδοιπορικό” στην Ελλάδα της κρίσης.

32 Έλληνες καλλιτέχνες επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην έκθεση, με κριτήρια την επικαιρότητα του έργου τους σε μια ιστορικά και πολιτικά κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση "No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis", την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Γρέγου που διαθέτει σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση εκθέσεων σχετικά με κοινωνικά θέματα, εστιάζει στην ανθρωπιστική και την κοινωνική διάσταση που έχει γεννηθεί από την κρίση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δραματικές μετατροπές που έχουν σημειωθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Άμεσα συνδεδεμένη με το περιεχόμενο και τους συμβολισμούς των έργων, η διάταξη της έκθεσης, που έχει σχεδιαστεί από τη Δανάη Γιαμαλάκη, έχει τη μορφή λαβύρινθου που επιτρέπει στον επισκέπτη να ακολουθεί μια δαιδαλώδη, κυκλική διαδρομή με πολλαπλά αδιέξοδα, αλλά και επιλογές, όπως συχνά συμβαίνει και στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης.

Είναι η δεύτερη καλλιτεχνική δράση που υποστηρίζει το Ίδρυμα στις Βρυξέλλες, μετά την εναρκτήρια συναυλία της Καμεράτα στις 14 Ιανουαρίου, που εγκαινίασε τις επίσημες εκδηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης που διοργανώθηκε εκτός Ελλάδας την τελευταία δεκαετία και η πρώτη του είδους της με θέμα την κρίση, προβάλλοντας διεθνώς τις δημιουργίες 32 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων. Οι καλλιτέχνες επελέγησαν με βάση την επικαιρότητα της δουλειάς τους σε μια ιστορικά και πολιτικά κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τη δωρεά αυτή το Ίδρυμα υποστηρίζει την προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό και την παρουσίαση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε καιρούς κρίσης, υπό την αιγίδα του σημαντικότερου πολιτιστικού οργανισμού στις Βρυξέλλες.

Αν λοιπόν βρεθείτε στις Βρυξέλλες ως τις 3 Αυγούστου περιηγηθείτε στην έκθεση, η είσοδος είναι δωρεάν.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Λουκία Αλαβάνου, Μανώλης Αναστασάκος & Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Βασίλης Μπαλάσκας, Ειρήνη Ευσταθίου, Στέλιος Φαιτάκης, Μαρίνα Γιώτη, Αλέξανδρος Γεωργίου, Φίλιππος Γραμματικόπουλος, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Διονύσης Καβαλιεράτος, Πάνος Κοκκινιάς, Άλκης Κωνσταντινίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Αφροδίτη Ψαρρά & Μαρία Παπαδημητρίου, Νικόλας Κοζάκης & Raoul Vaneigem, Νίκος Μαυρίδης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Αντώνης Πίττας, Στεφανία Στρούτζα, Λίνα Θεοδώρου, Πάνος Τσαγκάρης, Κώστας Τσώλης, Δημήτρης Τσουμπλεκάς, Χρύσα Βαλσαμάκη, Κωστής Βελόνης, Ειρήνη Βουρλούμη, Ζάφος Χαγκοράρης, Γιώργος Ζώης,  Depression Era,  Guerrilla Optimists

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή