facebook pixel

Έρχεται το δωρεάν ασύρματο Internet σε όλη τη χώρα

Το δωρεάν ασύρματο WiFi σε όλη την Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα, μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού το Νοέμβριο του 2013.

Το έργο για την ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi στο Διαδίκτυο στην ελληνική επικράτεια μπαίνει και επίσημα σε διαβούλευση την Πέμπτη, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα.

Το έργο, που προβλέπει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε πρώτη φάση σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς δημόσιους χώρους σε 302 δήμους της χώρας έως τα τέλη του χρόνου, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών, Μ. Δασκαλάκη.

«Πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ανάπτυξη δικτύου δωρεάν wi-fi σε όλη την Ελλάδα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες στο διαδίκτυο. Σήμερα λοιπόν έχουμε τη χαρά να ξεκινήσουμε ανακοινώνοντας όλη αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι «σήμερα ξεκινούν οι ψηφιακοί δρόμοι της διασύνδεσης».

Όπως ειπώθηκε οι 302 Δήμοι από τους 325 συνολικά της χώρας υπέδειξαν περίπου 6450 σημεία για να υλοποιηθούν δημόσια wi-fihotspots (σημεία πρόσβασης). Επιπλέον το Υπουργείο Πολιτισμού υπέδειξε περίπου 100 χώρους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και το υπουργείο Ναυτιλίας περίπου 200 χώρους λιμένων και μαρινών, οι οποίοι θα καλυφθούν στη δεύτερη φάση του έργου.

«Διευκρινίζεται ότι ως περιοχή ασύρματης πρόσβασης νοείται μία έκταση, παραδείγματος χάρη μία πλατεία, για την κάλυψη της οποίας απαιτούνται περισσότερα του ενός accesspoints-σημεία πρόσβασης. Εκτιμάται λοιπόν ότι γι΄ αυτό που μιλούμε σήμερα, για την κάλυψη δηλαδή των hotspots της πρώτης φάσης, θα απαιτηθούν περί τα 15 χιλιάδες accesspoints», ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης εξηγώντας τις λεπτομέρειες του έργου.

«Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν κάποια σημεία σε αυτό το έργο είναι να μην έχει εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο, στο ίδιο σημείο, δίκτυο wi-fi που χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Συνολικά λοιπόν στην πρώτη φάση του έργου θα καλυφθούν κλειστοί και ανοιχτοί δημόσιοι χώροι σε όλη την Ελλάδα και θα διατεθούν και θα υπάρξουν περίπου 15 χιλιάδες σημεία πρόσβασης», πρόσθεσε.

Οι τύποι πρόσβασης είναι οι εξής:

1. Απλή ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, με περιορισμό για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, και περιορισμό στην μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης η οποία θα είναι 1-1,5 Mbps. Ακόμη θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για συνεχή σύνδεση (30 λεπτά).

2. Πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.

3. Πρόσβαση σε υπηρεσίες από τον Δήμο με αυθεντικοποίηση και ασφαλή πρόσβαση.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δασκαλάκης, κάποιος που χρησιμοποιεί το δίκτυο αυτό θα μπορεί να συνδέεται εφόσον βρίσκεται σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρα από το accesspoint όταν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους και περίπου σε απόσταση 100 μέτρα από το accesspoint όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική του δικτύου έχει λάβει υπόψιν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται 40 με 50 ταυτόχρονοι χρήστες ανά accesspoint.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, πάντως, ότι από τους 302 Δήμους της χώρας που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση, δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος της Αθήνας, αλλά και άλλοι μεγάλοι δήμοι της χώρας, όπως το Χαλάνδρι, η Πετρούπολη κ.α.

Επίσης στη χώρα σχεδιάζονται και άλλα δίκτυα WiFi σε χώρους ειδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα νοσοκομεία της χώρας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδικά για τα μέσα μεταφοράς, ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι θα γίνει εγκατάσταση σε 1.200 με 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο ή τετράμηνο, θα είναι εφικτή η πρόσβαση στο wi-fi και στο σύνολο των σταθμών του μετρό.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή