facebook pixel

Ο Ιατρικος Συλλογος καταλογιζει στο Υπουργειο Υγειας αδιαφορια για εφαρμογη μιας αποτελεσματικης εμβολιαστικης πολιτικης προληψης

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους από γρίπη

Στους 110 έφτασαν τα θύματα από τον ιό της γρίπης το 2014, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί λόγω έλλειψης εμβολίων των 6 ευρώ από την ελληνική φαρμακευτική αγορά.

Καθώς αφήνουμε πίσω μας τον χειμώνα με τις παγωνιές και τις ασθένειες που τον συνοδεύουν, στη χώρα μας συνεχίζουμε να μετράμε θύματα από την γρίπη, σε μια μακρά αλυσίδα που φτάνει πλέον τα 110 άτομα διαφόρων ηλικιών.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που επικαλείται στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ευρωπαϊκών χωρών για εκείνες τις χώρες που επλήγησαν φέτος με ένταση από την γρίπη, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση κατ΄ απόλυτους αριθμούς, αλλά κατέχει την πρωτιά αν κανείς συνδυάσει τον αριθμό των θυμάτων με τον πληθυσμό των κρατών στα οποία γίνεται αναφορά.

Ειδικότερα στη Γαλλία με πληθυσμό 65,073,482 φέτος σημειώθηκαν 52 θάνατοι έναντι 98 του περασμένου χειμώνα. Στη Μ. Βρετανία με πληθυσμό 61,100,000 φέτος αλλά ούτε και πέρυσι αναφέρθηκαν από γρίπη. Στην Ισπανία με πληθυσμό 46,157,822 φέτος σημειώθηκαν 155 θάνατοι και πέρυσι 26. Στη Ρουμανία με πληθυσμό 21,504,442 φέτος σημειώθηκαν 4 θάνατοι και πέρυσι 12. Στην Ελλάδα με πληθυσμό 11,262,000 φέτος σημειώθηκαν 110 θάνατοι και πέρυσι 49. Στη Σουηδία με πληθυσμό 9,234,209 φέτος σημειώθηκαν 4 θάνατοι και πέρυσι 6. Στην Ιρλανδία με πληθυσμό 4,501,000 φέτος σημειώθηκαν 9 θάνατοι και πέρυσι 2.

Ο Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει ότι στις χώρες αυτές με τους ελάχιστους έως μηδενικούς θανάτους σε πενταπλάσιους και εξαπλάσιους πληθυσμούς της δικής μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν, κατά πολύ, τη μετάδοση της γρίπης σε σχέση με την Ελλάδα του ήλιου και της καλοκαιρίας. 

Αυτό όμως που κατά τον Ιατρικό Σύλλογο τις διαφοροποιεί από την Ελλάδα είναι η σταθερή και αποτελεσματική εθνική εμβολιαστική πολιτική χωρίς παρεκκλίσεις αντίθετα με τη χώρα μας, όπου φέτος δεν υπήρχε επάρκεια σε εμβόλια των… 6  ευρώ.

Οι φετινές ευρωπαϊκές μελέτες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έγιναν ανά ηλικιακή ομάδα, έδειξαν ότι περισσότερο από όλο τον πληθυσμό, πλήττονται τα παιδιά 5 - 14 ετών, στα οποία και κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός. Τόσο σε αυτές τις ηλικίες όσο και στην 3η ηλικία, στους χρόνιους αρρώστους και στα υγειονομικά επαγγέλματα, που όλοι τους είναι ομάδες υψηλού κινδύνου, η φετινή εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 35%.

«Η Δημόσια Υγεία είναι υποχρέωση του κράτους. Το φαινόμενο καταδεικνύει την τραγική αδιαφορία αυτών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της Υγείας του ελληνικού λαού, όταν αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με ένα εμβόλιο των 6 ευρώ!! Αν υπήρχε μια εθνική πολιτική πρόληψης με συνέχεια και συνέπεια, τότε και οι φαρμακοβιομηχανίες θα μεριμνούσαν για επαρκείς ποσότητες εμβολίων κάθε χρόνο» επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος και προσθέτει ότι «και πέρυσι, που επεστράφησαν προς καταστροφή πολλά εμβόλια, είχαμε από έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής 49 θανάτους». 

Ο Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι αν και φέτος, μετά από 100 και πλέον θανάτους, το Υπουργείο υγείας δεν αναλάβει τις ευθύνες του για μια αποτελεσματική εμβολιαστική πολιτική πρόληψης, τότε, «σε αντίθεση με τους κανόνες όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και για να μην πεθάνουν αδίκως άλλοι ασθενείς, θα αναλάβουμε εμείς το ρόλο του κράτους, μαζί με όλους τους επιστημονικούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς της χωρας, όπως ακριβώς κάναμε και στην περίθαλψη εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών». 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, μίλησε για μια Εκστρατεία Πρόληψης για τη γρίπη 2014-2015, που αναμένεται να υλοποιηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλες της δομές προαγωγής υγείας κάθε τοπικής κοινωνίας.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή