facebook pixel

Τα σημαντικα θεματα συζητουνται στους G20 απαντα η Μοσχα

Οι G7 κλείνουν την πόρτα στη Ρωσία

Ένα ακόμη βήμα στην άσκηση οικονομικών κυρώσεων και στην επιχείρηση οικονομικής απομόνωσης της Μόσχας έκαναν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, με την απόφαση των G7 να ακυρώσουν το προγραμματισμένο ραντεβού των G8 στο Σότσι τον Ιούνιο και να το μεταθέσουν για τις Βρυξέλλες και χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός της χώρας του από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν θα αποτελέσει «μια μεγάλη τραγωδία». «Εάν οι εταίροι μας των δυτικών χωρών πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση είναι ξεπερασμένη, ας είναι» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και συμπλήρωσε ότι «η G8 αποτελεί μια ανεπίσημη ομάδα. Κανείς δε μπορεί να αποβάλει κάποιον άλλο». Επεσήμανε μάλιστα ότι «όλα τα σημαντικά θέματα συζητούνται στη G20», επισήμανε.

Διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι η G7 δεν αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας, αλλά την αντικατάσταση της Συνόδου Κορυφής της G8 του 2014, με μια σύνοδο της G7 στις Βρυξέλλες. Αλλες διπλωματικές πηγές εμφανίζουν τους ηγέτες της G7 έτοιμους να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής. 

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «τη μεγάλη του ανησυχία» για τον κίνδυνο κλιμάκωσης που δημιουργεί η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Αμερικανοί στρατιωτικοί υπολογίζουν σε 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχει αναπτύξει η Ρωσία κατά μήκος των συνόρων, τους οποίους υποστηρίζουν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, μεταγωγικά αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες

Ωστόσο οι διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης εντείνονται. Η πρώτη διπλωματική επαφή των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας έγινε την Δευτέρα, «μετά από αίτημα της ουκρανικής αποστολής» σύμφωνα με πηγή της ρωσικής αποστολής.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Χάγη, εξέφρασε την επιθυμία για μια πολιτική λύση στην Ουκρανία και επιβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ της τήρησης της αρχής της εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε στον πρόεδρο Ομπάμα πως το Πεκίνο υποστηρίζει τις «εποικοδομητικές προσπάθειες» της διεθνούς κοινότητας για την βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Όπως επίσης μετέδωσε το Νέα Κίνα, ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η πολιτική διευθέτηση για την Ουκρανία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Κάνοντας μια αναφορά στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι «ενεργώντας από κοινού, η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του διεθνούς δικαίου, στον σεβασμό της κυριαρχίας των χωρών και στη θέσπιση των κανόνων σε διεθνές επίπεδο που θα επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους να ευημερήσουν».

Η Μόσχα απαντά στις κυρώσεις του Καναδά

Σε απάντηση στις κυρώσεις που υιοθέτησε ο Καναδάς εναντίον της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε 13 καναδούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών σε μια σύμβουλο του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ και στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα της Κριστίν Χόγκαν, μιας συμβούλου του καναδού πρωθυπουργού για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική, του Ουέιν Γούτερς, γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και του αναπληρωτή του Ζαν-Φρανσουά Τρεμπλέ, αλλά και του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Άντριου Σιρ. 

«Παράπλευρες» συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία

Μια άλλη διάσταση της κρίσης στην Ουκρανία επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, κατά την έναρξη της τρίτης Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη. Όπως είπε τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία θα καταστήσουν δυσκολότερη, σε μελλοντικό χρόνο, την πίεση σε χώρες ώστε αυτές να απεμπολήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. «Η αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν στην Ουκρανία μέσω του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 έχει υπονομευθεί σοβαρά από τα πρόσφατα γεγονότα» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. Ο Μπαν Γκι-μουν αναφερόταν στη συμφωνία βάσει της οποίας η Ουκρανία αποδέχτηκε να καταστρέψει το απόθεμα πυρηνικών όπλων που διέθετε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις που της παρείχαν η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή