facebook pixel

Ράβδοι χρυσού, αέριο και εισβολή Ρώσων στη βάση του Μπέλμπεκ

Η ουκρανική αστυνομία κατέσχεσε 42 κιλά χρυσού και 4,8 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησε στο σπίτι του πρώην υπουργού Ενέργειας Εντουαρντ Σταβίτσκι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχέση με τα κρούσματα διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα. Ο Σταβίτσκι ευνοήθηκε πολιτικά κατά την προεδρία του έκπτωτου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος και τον διόρισε υπουργό Ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2012. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τον Σταβίτσκι ως μέλος του στενού κύκλου του Γιανουκόβιτς. 

Η ουκρανική αστυνομία την Παρασκευή συνέλαβε τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz Εβγκέν Μπακούλιν για διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που προκάλεσε στην Ουκρανία ζημία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Naftogaz είναι υπεύθυνη για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και τη διανομή του στην Ουκρανία. 'Εχει επίσης το μονοπώλιο της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Σύλληψη Ουκρανού Διοικητή από Ρώσους μετά από τελεσίγραφο

Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Μπελμπέκ στην Κριμαία δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία για συνομιλίες ύστερα από την έφοδο που πραγματοποίησαν νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της, άνδρες με αυτόματα όπλα και θωρακισμένα οχήματα. Στη διάρκεια της εφόδου τραυματίστηκε ένας Ουκρανός. Η βάση αυτή ήταν μία από τις τελευταίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που τελούσε ακόμη υπό τον ουκρανικό έλεγχο, δήλωσε στο Ρόιτερς ο ουκρανός συνταγματάρχης Τζουλίι Μαμτσούρ. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια από τις συνομιλίες, απάντησε: "Αυτό μένει να αποδειχτεί. Προς το παρόν, μεταφέρουμε όλα τα όπλα μας στην αποθήκη της βάσης".

Το τελεσίγραφο

Ράβδοι χρυσού, αέριο και εισβολή Ρώσων στη βάση του Μπέλμπεκ
Το τελεσίγραφο έληγε στις 1230 GMT. Η βάση του Μπελμπέκ ήταν μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που βρίσκονταν υπό τον ουκρανικό έλεγχο μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
"Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Όλεγκ Ποντοβάλοφ.
Λίγο νωρίτερα, περίπου 200 φιλορώσοι εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση Νοβοφεντόριβκα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το πλήθος εισέβαλε στη βάση και άρχισε να σπάει τα παράθυρα, ενώ οι ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο επιχείρησαν να αντιδράσουν με ρίψεις καπνογόνων στους εισβολείς. 

Η Ρωσία ανακήρυξε νωρίτερα την Κριμαία τμήμα της περιοχής στρατιωτικού ελέγχου της. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου. Το υπουργείο προσθέτει ότι λιγότεροι από 2.000 από τους τουλάχιστον 18.000 ουκρανούς στρατιώτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Κριμαία.

Καθ' οδόν βρίσκονται οι πρώτοι 40 παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Μία πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 40 διεθνείς παρατηρητές μεταβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Όπως εξήγησε η Τατιάνα Μπαέβα, συνολικά θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία 100 παρατηρητές που θα προέρχονται από τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ. Στόχος της αποστολής των παρατηρητών θα είναι να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση, την κατάσταση ασφαλείας και την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή