facebook pixel

Το φρέσκο γάλα φέρνει... πονοκέφαλο στην κυβέρνηση

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και σε βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ -σε συνέχεια της διαφωνίας των γαλακτοπαραγωγικών φορέων- για την ψήφιση των διατάξεων για το φρέσκο γάλα, ως συνέπεια της συμφωνίας με την τρόικα. Οι «διαφωνούντες» φαίνεται να θέτουν σε κίνδυνο τη νομοθετική επισφράγιση της συμφωνίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση της δόσης από τους δανειστές.

Μεταξύ των «ανταρτών» είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει προκληθεί είναι ότι στο θέμα παρενέβησαν για να επαναφέρουν άτυπα τους βουλευτές στην κομματική γραμμή και οι δύο επικεφαλείς των κυβερνητικών εταίρων, τόσο δηλαδή ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος.

Πάντως στη σχετικά οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, φαίνεται να προστίθεται, απομακρύνοντας τα όποια σενάρια πολιτικής αστάθειας, η υποστήριξης της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Α. Λοβέρδου ο οποίος δήλωσε στο ραδιοσταθμό Real: «Η γενική κατεύθυνση, είναι κατεύθυνση υποστήριξης, αλλά όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα, θέλουμε να δούμε ακριβώς τι προβλέπει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση».

Οι «αντάρτες»

Την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το γάλα περιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, προκειμένου να τοποθετηθεί με τη «δέουσα υπευθυνότητα», όπως αναφέρει, για το θέμα.  Την Παρασκευή, σε σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο κ. Χαρακόπουλος επέμεινε στην άποψη ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα καταστρέψουν την εγχώρια παραγωγή, χωρίς μάλιστα να μειώσουν τις τιμές. Σημείωσε, δε, πως «αν ου μη γένοιτο περάσει η διάταξη, θέλω να δω τι θα λένε σε ένα χρόνο όσοι σήμερα μιλούν για μείωση τιμών». 

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του στην ψηφοφορία για το γάλα άφησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος. Είπε ότι περιμένει επίσημη ενημέρωση και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα ψηφίσει ή όχι τη σχετική ρύθμιση. Τόνισε πως έχει ενημερώσει τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση, επί της οποίας θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, απάντησε: «κομματική πειθαρχία για τις ημέρες του γάλακτος, αδιανόητο μου φαίνεται. Αν αρνηθώ να ψηφίσω φρέσκο γάλα 11 ημερών, κάνω κομματικό παράπτωμα;».

«Δεν θεωρώ ότι η τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή, έχει να κάνει με την αύξηση των ημερών κατανάλωσης. 'Αλλες είναι οι συνθήκες και άλλες οι προτεραιότητες που πρέπει να δει το αρμόδιο υπουργείο για να διαμορφώσει άλλες τιμές στον καταναλωτή. Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση. Γιατί να την ψηφίσω;» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM".

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη για το γάλα, έστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είπε ότι εκφράζει την άποψη του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι την ίδια στάση πιθανώς κρατήσουν και άλλοι συνάδελφοί του και χαρακτήρισε τη θέση του για τον εν λόγω ζήτημα «κόκκινη γραμμή». 

Τα μηνύματα των δύο αρχηγών

Ο Αντ. Σαμαράς έστειλε σήμερα αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες  λέγοντας: «Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο τη μέρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες και ιδιαίτερα όταν μαθαίνω ότι επίσημα πια στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν θα καταφέρουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα. Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει».

Ο Ε. Βενιζέλος συζητώντας με δημοσιογράφους για το θέμα του γάλακτος ανέφερε ότι «το θέμα θα το χειριστούμε» και πως αν χρειαστεί να γίνουν βελτιώσεις, θα γίνουν. Επιπλέον, υποστήριξε ότι το θέμα είναι σοβαρό, ωστόσο αναρωτήθηκε «ποιος θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία;». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «δεν θα κριθεί η τύχη της χώρας από αυτό το θέμα και πως δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας».

Το ζήτημα είναι εάν θέλουμε ή όχι να πέσει η τιμή του γάλακτος και όχι η διάρκειά του δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ίδιο σταθμό: «Θα ήταν για γέλια, αφού περάσαμε όλα όσα περάσαμε, η συμφωνία να σταματήσει για το αν το γάλα είναι πέντε ή δέκα ημερών. Και θα έλεγα το ίδιο και για τα φάρμακα, αν δεν είχε περάσει η δική μου άποψη».

Η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή

Η συμφωνία αναμένεται να έρθει στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με τη μορφή τριών άρθρων. Το ένα άρθρο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δεύτερο τα προαπαιτούμενα του ΟΟΣΑ -μεταξύ των οποίων και η διάταξη για το γάλα- και το τελευταίο φορολογικές ρυθμίσεις 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή