facebook pixel

Διεθνής κατακραυγή στον Ερντογάν για τη φίμωση του Twitter

Από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, και τον Τύπο της Αγκυρας μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και φυσικά στους εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να φιμώσει το Twitter, προκάλεσε την γενική κατακραυγή και την καταδίκη της προσπάθειας παραβίασης της ελευθερίας του λόγου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ κατήγγειλε τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση της πρόσβασης στο Twitter ως απαράδεκτο, με μήνυμά του στο Twitter. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε το πρωί της Παρασεκυής το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα. Αναφερόμενος στην επίκληση από την τουρκική κυβέρνηση δικαστικών αποφάσεων για την επιβολή της απαγόρευσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε ότι στην περίπτωση παραβίασης της ιδιωτικότητας, μόνο ο αποκλεισμός μεμονωμένων ιντερνετικών σελίδων μπορεί να γίνει αποδεκτός και εξέφρασε την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει.

Οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, μετά την απειλή που εκτόξευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το καθεστώς του.

Διεθνής κατακραυγή στον Ερντογάν για τη φίμωση του Twitter
Το Twitter πρέπει να ορίσει έναν υπεύθυνο για το νόμο στην Τουρκία και να συμφωνήσει να εμποδίζει τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένου υλικού έπειτα από σχετικό αίτημα των τουρκικών δικαστηρίων, για να επιλυθεί η διαμάχη που οδήγησε την τουρκική κυβέρνηση να αποκλείσει την πρόσβαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Φικρί Ισίκ.

Η απόφαση της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter προκάλεσε κατακραυγή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που κατήγγειλαν την επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN. Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά.

Η απαγόρευση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην Τουρκία δημιουργεί έντονες ανησυχίες και προκαλεί αμφιβολίες για τη δεδηλωμένη δέσμευση της χώρας προς τις ευρωπαϊκές αρχές και πρότυπα, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η ελευθερία έκφρασης, που είναι θεμελιώδες δικαίωμα σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία, περιλαμβάνει το δικαίωμα να μοιράζεσαι πληροφορίες και ιδέες χωρίς παρεμβάσεις από δημόσιες αρχές. 

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε την τουρκική απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter στη χώρα θεωρώντας, σε μήνυμα το οποίο δημοσιοποίησε ακριβώς μέσω αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, πως δεν είναι το κράτος αυτό που αποφασίζει πώς επικοινωνούν οι πολίτες.

H Γαλλία χαρακτήρισε «σοκαριστική» την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αντίκειται στις ελευθερίες έκφρασης και επικοινωνίας, που είναι θεμελιώδεις αρχές, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter κρίνοντας ότι η απόφαση αυτή «αντίκειται στην επιθυμία που έχει εκφράσει η ίδια η Τουρκία να αποτελέσει ένα μοντέλο δημοκρατίας». «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και αντιτίθενται σε κάθε περιορισμό στην ελεύθερη έκφραση» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζένιφερ Ψάκι.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή