facebook pixel

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με την "Αποστολή Νερο"

Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», που υλοποιείται από το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με το βίντεο "Η βροχή δίνει ζωή", που παρουσιάζει το έργο του σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, τη Σίκινο.

Μέσα από τις μαρτυρίες των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται και έμπρακτα η συνεισφορά του προγράμματος στη βελτίωση της καθημερινότητας των 273 κατοίκων του νησιού και στη βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας καθώς η εγκατάσταση υδατοσυλλεκτών βρόχινου νερού που έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα "Αποστολή Νερό" δίνει στους κατοίκους του άνυδρου νησιού της Σικίνου, την  πρόσβαση σε 400.000 λίτρα νερό ετησίως.

Το νερό αυτό αποτελεί σημαντικό αγαθό για την τοπική κοινωνία καθώς χρησιμοποιείται για δευτερογενείς και εναλλακτικές χρήσεις όπως είναι οι γεωργικές και αγροτικές εργασίες καθώς και η μελισσοκομία, που γνωρίζει άνθηση στο νησί.

Η Σίκινος είναι ένα από τα 23 ελληνικά νησιά που έχουν επωφεληθεί από το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα "Αποστολή Νερό", το οποίο υλοποιείται από το 2006, στο πλαίσιο  της Κοινοτικής Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό και αποτελείται από εναλλακτικές πρακτικές σε όλες τις πλατφόρμες που ορίζει η Οδηγία.

Για την υλοποίηση του συνόλου των πρακτικών που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Αποστολή Νερό", το Σύστημα της Coca-Cola συνεργάζεται με τους πλέον εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες του προγράμματος είναι η εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού, ως ένας εμπεριστατωμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος σε περιοχές όπου αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ, όπως τα νησιά των Κυκλάδων, όπου ο μέσος όρος βροχόπτωσης δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά ετησίως. Με άξονα αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία αλλά και με την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό – Μεσογειακό Σκέλος (GWP-Med):

  • Έχουν εγκατασταθεί και επισκευαστεί  45 συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων, σε 23 ελληνικά νησιά με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας
  • Έχουν εκπαιδευτεί στην κατασκευή και συντήρηση των συστημάτων 170 τοπικοί τεχνίτες
  • Εξοικονομούνται ετησίως 39.000.000 lt νερού
  • Επωφελούνται άμεσα 34.800 κάτοικοι των νησιών


Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί και στην εκπαιδευτική διάσταση του προγράμματος. Σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΙΟ- ECSDE) πραγματοποιείται σε δημόσια σχολεία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Το δώρο της βροχής", το οποίο έχει ως στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά για την σημασία του νερού. Συνολικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει 5.720 μαθητές και 524 καθηγητές οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη δραστηριότητα και τη σημασία της σωστής διαχείρισης του νερού και ειδικότερα του προγράμματος συλλογής όμβριων υδάτων.

Επιπλέον, το 2011, το "Αποστολή Νερό" και η WWF Ελλάς, ξεκίνησαν την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο "Προστασία των Υγροτόπων". Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου ενεργών πολιτών για την παρακολούθηση και αποκατάσταση της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων καθώς και η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σπουδαιότητά τους. Μέσα από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν6 ομάδες εθελοντισμού, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 80 ενεργοί πολίτες έχουν παρακολουθήσει 200 υγροτόπους στην Κρήτη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στο ίδιο πλαίσιο, από το 2010 υλοποιείται η εκστρατεία "Πάρε Μέρος και Καθάρισες" που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας των ακτών και των παράκτιων οικοσυστημάτων και σε θέματα ανακύκλωσης υλικών. Μέχρι σήμερα, 12.041 εθελοντές έχουν συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, 63,7 χιλιόμετρα ακτών έχουν καθαριστεί και έχουν συλλεχθεί 9,4 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και 9,1 τόνοι απορριμμάτων.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με την "Αποστολή Νερο"

Η Γεωργία Λασανιάνου, Διευθύντρια Κοινωνικών& Περιβαλλοντικών προγραμμάτων της Coca-Cola Τρία Έψιλον δήλωσε: "Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, για το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» όχι μόνο επειδή εκφράζει με τον πιο έμπρακτο τρόπο τις αξίες και τη δέσμευσή μας στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά επειδή τα ουσιαστικά αποτελέσματα και  η ανταπόκριση του κόσμου αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση για εμάς."

H Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Επικοινωνίας Coca-Cola Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, Μάλτα δήλωσε: "Για την Coca- Cola η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες αειφορίας. Αναγνωρίζουμε ότι η επιχειρηματική μας δραστηριότητα δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο υγιής με τις τοπικές κοινότητες στο πλαίσιο των οποίων  λειτουργούμε. Στόχος μας για το 2020 είναι να επιστρέψουμε στη φύση και στις τοπικές κοινωνίες την ποσότητα νερού που ισοδυναμεί με το νερό που χρησιμοποιούμε στα τελικά μας προϊόντα και κατά τη διάρκεια παραγωγής τους. Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», το οποίο υλοποιούμε από το 2006 και έχουμε ενισχύσει τα τελευταία χρόνια με τη δωρεά 1,6 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα της Coca-Cola στην Ατλάντα, έχει ήδη βελτιώσει την καθημερινότητα χιλιάδων Ελλήνων, με έμφαση σε περιοχές με έλλειψη νερού, όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου, ενώ δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική τα επόμενα χρόνια".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή