facebook pixel

Επιφυλακτικοτητα στις δυο πλευρες του Ατλαντικου για οικονομικα μετρα με απευθειας στοχο την Μοσχα

Επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από ΕΕ και ΗΠΑ

Οι ηγέτες των «28» της ΕΕ, κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να διευρύνουν κατά 12 τις ρωσικές πολιτικές προσωπικότητες στις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις -απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων- ως απάντηση στην εν εξελίξει διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι εξήγησε ότι «οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής» και πρόσθεσε ότι στόχος της ΕΕ είναι «να σταματήσουμε τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον την Ουκρανίας». Χωρίς να γίνουν, για την ώρα γνωστά τα 12 νέα ονόματα, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι περιορίστηκε να δηλώσει ότι περιλαμβάνουν κάποιους «πραγματικά υψηλόβαθμους». Ο αριθμός των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, μαζί με τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλύπτει τον αρχικό στόχο, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι η ΕΕ έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά την Κριμαία » με τον «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία », όπως εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. 

Αποφασίστηκε επίσης η ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 3 Ιουνίου σύνοδος κορυφής με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα οι «28» προειδοποίησαν για επιβολή απ' ευθείας οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία. Η ΕΕ βλέπει ήδη μια αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των πρώτων μέτρων, με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η σκιά των κυρώσεων έχει ήδη μια επίδραση στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας».

Η ΕΕ αναζητεί επίσης τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων με το Κίεβο και ενθαρρύνουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία υποστηρίζοντας την πρόταση για τη χορήγηση δανείου 1,6 δισ. ευρώ. Στο Κίεβο ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την προσωρινή κυβέρνηση έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την οικονομική διακυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις. 

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει δική της αποστολή μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν «ένα ξεκάθαρο, ισχυρό και συνεκτικό μήνυμα» όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. 

Επιφυλάξεις σε ΗΠΑ και ΕΕ για οικονομικά μέτρα με στόχο τη Μόσχα

Πάντως, παρά την απειλή για  εφαρμογή οικονομικών μέτρων με απευθείας αποδέκτη τη Μόσχα, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με μια τέτοια κίνηση. Ρωσία και ΕΕ βρίσκονται σε στενή εμπορική σχέση, με πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες να εξαρτώνται ενεργειακά τόσο από το ρωσικό πετρέλαιο όσο από και το φυσικό αέριο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα οικονομικά μέτρα «θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία».

Πάντως την Πέμπτη , ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε κυρώσεις σχετικά με βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, εάν η Μόσχα δεν αλλάξει πορεία στο ζήτημα της Ουκρανίας. «Δεν είναι το αποτέλεσμα που προτιμάμε» είπε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας , ωστόσο, ότι η ανάπτυξη του ρωσικού στρατού «έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδρομές στη νότια και ανατολική Ουκρανία». 
Η Ρωσία πάντως διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι τα παραταγμένα στρατεύματά της δεν θα διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας. 

Η Ρωσία με τη σειρά της απάντησε με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις κατά εννέα αξιωματούχων των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο πρόεδρος της Βουλής επίσης ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ. «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία Θα απαντήσουμε καταλλήλως σε κάθε εχθρική ενέργεια ανέφερε ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Στη Μόσχα , ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – Μουν εξέφρασε τη « βαθιά του ανησυχία » για την κατάσταση στην Κριμαία , σε συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν . Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες με την προσωρινή της Ουκρανίας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή