facebook pixel

Επιδειξη ισχυος παραμονες των δημοτικων εκλογων στην Τουρκια

«Φίμωτρο» στο Twitter στην Τουρκία έβαλε ο Ερντογάν

Υλοποιώντας τις απειλές του, ο Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης την πρόσβαση στο Twitter για τους χρήστες του Internet στη χώρα του. Η πρόσβαση στο Twitter αποκλείστηκε, όπως ανακοίνωσε αργά τη νύχτα η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, μετά από σχετική εντολή της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε πει κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας: «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας». «Θα τα εξαλείψουμε όλα αυτά» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του σε συγκέντρωση στην βορειοδυτική επαρχία της Προύσας.

Ανοίγοντας την ιστοσελίδα Twitter.com μέσω τουρκικών παρόχων Itnernet εμφανίζεται μια ανακοίνωση, προφανώς από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, που επικαλείται τέσσερις δικαστικές αποφάσεις ως βάση για τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας.

Η εταιρεία διαχείρισης Twitter Inc, δημοσίευσε ένα μήνυμα στις υπηρεσίες της συμβουλεύοντας τους χρήστες του Twitter στην Τουρκία να στέλνουν τα tweets τους, χρησιμοποιώντας τα γραπτά μηνύματα μέσω του κινητού τηλεφώνου. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία έχουν χρησιμοποιηθεί ως κανάλια αποκαλύψεων σχετικά με φαινόμενα διαφθοράς που φέρονται να εμπλέκουν τον ίδιο τον Τ. Ερντογάν και τον γιό του αλλά και μέλη της κυβέρνησης του, παραμονές, μάλιστα, των δημοτικών εκλογών, στις οποίες ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δώσει χαρακτήρα λαϊκής ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστηρίζει ότι πίσω από τις «αποκαλύψεις» βρίσκεται συνωμοσία υποκινούμενη από το εξωτερικό, θέση όμως που απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

«Δεν αποδέχομαι ισχυρισμούς που στρέφονται κατά ξένων δυνάμεων και δεν πιστεύω ότι είναι δικαιολογημένες. Δεν πιστεύω σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι επιδιώκουν την καταστροφή της Τουρκίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας δηλώνοντας «θλιμμένος» από το κλίμα έντασης που επικρατεί στη χώρα δέκα μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

«Θα ήταν λάθος να πει κάποιος ότι δεν υπάρχει συνωμοσία εκπορευόμενη από το εξωτερικό», απάντησε έμμεσα στις δηλώσεις Γκιουλ, ο Τ. Ερντογάν.

Από την αποκάλυψη του εκτεταμένου σκανδάλου διαφθοράς στους κόλπους της τουρκικής ηγεσίας, ο Τ. Ερντογάν κατηγορεί τον επικεφαλής της ισχυρής αδελφότητας Hizmet,  Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας πριν από τις δημοτικές εκλογές. 

Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να «απαγορεύσει την απαγόρευση» που επιβλήθηκε στο κύριο τηλεοπτικό κλιπ της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, την προβολή του οποίου εμπόδισαν οι εκλογικές αρχές για κατάχρηση εθνικών συμβόλων. Το βίντεο προβάλλει τις απόψεις του Ερντογάν περί συνωμοσίας, δείχνοντας μια σκοτεινή φιγούρα να κόβει τα σχοινιά από μια τεράστια τουρκική σημαία, πριν πολίτες σπεύσουν να σχηματίσουν έναν ανθρώπινο ιστό ώστε η σημαία να συνεχίσει να κυματίζει, ενώ μια φωνή απαγγέλλει τους στίχους του εθνικού ύμνου. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή