facebook pixel

Το ξημερωμα θα δωσει τις απαντησεις για τα ευρηματα στο νοτιο Ινδικο Ωκεανο

Βρέθηκε τελικά το Boeing 777;

Δύο αντικείμενα μεγάλου μεγέθους που εντοπίστηκαν δορυφορικά περίπου 3000 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ στον Ινδικό Ωκεανό έχουν προκαλέσει διεθνή συναγερμό καθώς υπάρχουν υποψίες ότι είναι συντρίμμια του αεροσκάφους από την πτήση MH370 της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες. Το σκοτάδι, ωστόσο, βάζει φρένο στις έρευνες και τις απαντήσεις θα φέρει το ξημέρωμα.

Στη θαλάσσια περιοχή του νότιου Ινδικού όπου εντοπίστηκαν νωρίτερα, μέσω δορυφόρου, δύο μεγάλα επιπλέοντα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να προέρχονται από το εξαφανισμένο Boeing 777, συγκεντρώνονται πλοία των χωρών που συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών. Ωστόσο καθώς το σκοτάδι πέφτει στην περιοχή είναι αδύνατο να εντοπιστούν τα ευρήματα.

Το πρώτο πλοίο που έφτασε στην περιοχή ήταν το νορβηγικό φορτηγό Hoegh St. Petersburg. Εκπρόσωπός της πλοιοκτήτριας εταιρείας διευκρίνισε ότι στην περιοχή ήδη πέφτει το σκοτάδι, και έτσι τα χρονικά περιθώρια για την έρευνα στη ζώνη είναι πολύ περιορισμένα για σήμερα. 

Το νορβηγικό πλοίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες. Άργότερα στην περιοχή έφτασε το πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, HMS Echo.

Νωρίτερα δύο αεροσκάφη, ένα αμερικανικό και ένα αυστραλιανό, κάνοντας πτήσεις στην περιοχή, δεν εντόπισαν κάτι και ανέφεραν ότι σύννεφα και βροχή περιορίζουν την ορατότητα στη ζώνη των ερευνών. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε αποστείλει το αεροσκάφος για να ερευνήει και πιθανώς να ανασύρει τα δυο αντικείμενα. 

Το βάθος της θάλασσας και η περιορισμένη ορατότητα δυσχέραιναν τις έρευνες

Προηγουμένως, σήμερα, ανακοινώσεις για τα ευρήματα έκανε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ στο κοινοβούλιο της χώρας λέγοντας ότι «Νέες και αξιόπιστες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως σε σχέση με την έρευνα» και πρόσθεσε: «η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έχει λάβει πληροφορίες που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες των αντικειμένων που πιθανώς σχετίζονται με την αναζήτηση».  

«Το έργο του εντοπισμού αυτών των αντικειμένων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι σχετικά με την αναζήτηση της πτήσης MH370» σημείωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Μαλαισίας τον Νατζίμπ Ραζάκ και επεσήμανε ότι τα αντικείμενα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. 

Σε συνέντευξη Τύπου της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, ο Τζον Γιανγκ εκ μέρους της Αρχής, δήλωσε ότι «αυτό είναι μια ένδειξη, πιθανόν η καλύτερη που έχουμε επί του παρόντος αλλά πρέπει να μεταβούμε στο σημείο για να εξακριβώσουμε αν τα ευρήματα έχουν κάποια αξία ή όχι».  Σημείωσε ότι την έρευνα στην περιοχή δυσχεραίνουν το βάθος «αρκετών χιλιάδων μέτρων» και η περιορισμένη ορατότητα.

Ανακοινώθηκε ότι το ένα από τα δύο αντικείμενα που «ενδεχομένως έχουν σχέση» με την πτήση MH370 της Malaysia Airlines και εντοπίστηκαν από εικόνα δορυφόρου έχει μέγεθος 24 μέτρα. «Τα αντικείμενα είναι σχετικά ασαφή. Είναι αντικείμενα ενός ορισμένου μεγέθους, πιθανόν μέσα στη θάλασσα, που βυθίζονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια» κατά διαστήματα, εξήγησε ο Αυστραλός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο από τα δύο αντικείμενα δείχνει να είναι 24 μέτρα. Το άλλο είναι μικρότερο».

Συνεχίζονται σε δύο περιοχές οι αναζητήσεις

Δώδεκα μέρες μετά την εξαφάνιση του Boeing 777, πολυεθνική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύο περιοχές αναζήτησης που σχετίζονται με βασικούς αερο-διαδρόμους. Ο πρώτος είναι σε χερσαία περιοχή στο τόξο βόρεια από το Λάος προς την Κασπία Θάλασσα και ο δεύτερος από τα νότια σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό δυτικά του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας προς τα δυτικά της Αυστραλίας. Η Αυστραλία ερευνά στο νότιο τμήμα του νοτίου διαδρόμου, με τη βοήθεια του αμερικανικού ναυτικού.

"Κάθε ένδειξη είναι και μια ελπίδα", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν. Ωστόσο "πρέπει να διαθέτουμε συνοχή. Θέλουμε να εξακριβώσουμε, θέλουμε να επαληθεύσουμε", τόνισε. Η Κίνα ζήτησε από την πρεσβεία της στην Αυστραλία να παραμένει σε στενή επαφή με την αυστραλιανή κυβέρνηση και να βοηθήσει στις προσπάθειες των ερευνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Χισαμουντίν Χουσέιν δήλωσε ότι το εύρημα στο νότιο Ινδικό θεωρείται «αξιόπιστο πεδίο» ερευνών. Πρόσθεσε πάντως ότι παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες τόσο προς τον βόρειο όσο και προς τον νότιο άξονα που έχουν ορισθεί ως πιθανές εναλλακτικές πορείες που ακολούθησε το αεροπλάνο όταν χάθηκε από τα ραντάρ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή