facebook pixel

Ζητα επειγουσες μεταρρυθμισεις για την βελτιωση της κοινωνικης προστασιας

ΟΟΣΑ: Αρνητικά ρεκόρ στους δείκτες διαβίωσης και απασχόλησης για την Ελλάδα

Τις βλαβερές για την ελληνική κοινωνία συνέπειες της οικονομικής κρίσης καταγράφει έρευνα του ΟΟΣΑ, η οποία εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη, ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, δε θα οδηγήσει γρήγορα στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και εργασιακής κρίσης.

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά ο ΟΟΣΑ, διαμηνύοντας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει το ακριβότερο τίμημα από τις χώρες μέλη του, για την κρίση με συνέπειες ανυπολόγιστες αφού προκαλεί ακόμη και υπογεννητικότητα του ελληνικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 30% μέσα στην πενταετία 2007-2012 με μέσες απώλειες 4.400 ευρώ ανά άτομο. Αυτή είναι κατά τον ΟΟΣΑ η μεγαλύτερη απώλεια μεταξύ των χωρών που τον απαρτίζουν και 4 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Οσον αφορά στην απασχόληση, μεταξύ 2008 και 2013 η ανεργία διογκώθηκε, με ρυθμό 3.800 ατόμων την εβδομάδα. Σύμφωνα δε με την έκθεση το 60% του 1,4 εκατ. ατόμων που αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αυτή την κοινωνική κρίση. Πριν από την κρίση η Ελλάδα αφιέρωνε το 30% των κρατικών δαπανών για κοινωνικές μεταβιβάσεις, το μεγαλύτερο όμως μέρος των οποίων κατέληγε σε νοικοκυριά με οικονομική ευχέρεια. Από το 2007 - 2008 οι συνολικές δαπάνες για την κοινωνική προστασία και την υγεία μειώθηκαν κατά περίπου 18% σε πραγματικές τιμές σε σύγκριση με αύξηση κατά 14% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ σε πραγματικές τιμές επίσης. Στην περίοδο της κρίσης, η υποστήριξη των φτωχότερων οικογενειών παραμένει χαμηλή, αντανακλώντας, κατά τον ΟΟΣΑ, τη δυσκολία ταχείας εισαγωγής αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών εκ του μηδενός. Ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι ακόμη και σήμερα η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν «πανεθνικό επίδομα ελαχίστου εισοδήματος». 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το ΑΕΠ αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη, την ίδια στιγμή όμως η πτώση των μισθών έχουν επιδεινώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει ακόμη ότι ενώ η πτώση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στις χώρες του ΟΟΣΑ, παρ' όλα αυτά η προκύπτουσα μείωση του εργατικού κόστους δεν πέτυχε μέχρι στιγμής να ανατρέψει την επί πενταετία αύξηση της ανεργίας. Η οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση και το εισόδημα παραμένουν πολύ μακριά από τα επίπεδα πριν την κρίση. Επίσης, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για να καλύψουν τα έξοδα διατροφής. 

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάκαμψη, ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, δε θα οδηγήσει γρήγορα στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και εργασιακής κρίσης. Και για το λόγο αυτό τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να επενδύσει σε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής προστασίας και να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τα έξοδα σε προγράμματα που δεν είναι αποτελεσματικά, γράφει η έκθεση.

Ως μια άλλη σοβαρότατη συνέπεια της κρίσης ο ΟΟΣΑ καταγράφει την υπογεννητικότητα παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πριν από την κρίση ο δείκτης γεννήσεων ήταν 1,51, ήδη χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 1,63 και των χωρών του ΟΟΣΑ που ήταν 1,75. Πέρυσι ο δείκτης αυτός έπεσε στο 1,42. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η φροντίδα προς τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, με πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην απασχόληση και στην επιμόρφωση, που θα πρέπει να επεκταθούν ιδιαίτερα προς τις προβληματικές ομάδες του πληθυσμού, καταλήγει η έκθεση.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή