facebook pixel

«Δεν θελουμε το διαμελισμο της Ουκρανιας, δεν τον εχουμε αναγκη»

Πούτιν: η Κριμαία είναι ιερός τόπος για τη Ρωσία

Μπροστά σε ένα ακροατήριο το οποίο τον υποδέχθηκε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, και τον διέκοπτε συχνά για να εκφράσει ενθουσιασμό για τα λεγόμενα του με τον ίδιο τρόπο, ο πρόεδρος της Ρωσίας υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στον ιερό τόπο της Ρωσίας την Κριμαία, επιτέθηκε σκληρά στην προσωρινή ηγεσία του Κιέβου, απηύθυνε μήνυμα φιλίας στον ουκρανικό λαό και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές δυνάμεις για τις κυρώσεις που αποφάσισαν χωρίς ωστόσο να κλείσει την πόρτα στον διάλογο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας άρχισε την ομιλία του ενώπιον της κοινής συνόδου του ρωσικού κοινοβουλίου ζητώντας «ένα χειροκρότημα για την Κριμαία» με τα μέλη του κοινοβουλίου να τον υποδέχονται χειροκροτώντας όρθιοι στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η κοινή σύνοδος των δύο σωμάτων μετά την έγκριση ενός σχεδίου συνθήκης με την οποία η Κριμαία καθίσταται τμήμα της Ρωσίας.

Ο Βλ. Πούτιν υποστήριξε πως το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε «σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεθνείς νομικές προδιαγραφές».

Εξήγησε ότι «το Κριμαϊκό ζήτημα έχει ζωτική σημασία, μια ιστορική σημασία» για τη Ρωσία και πρόσθεσε: «Στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν ανέκαθεν και παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας. Αυτή η δέσμευση, βασισμένη στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη είναι σταθερή, περνάει από γενιά σε γενιά».

Διαβεβαίωσε ότι και οι τρεις κύριες εθνότητες που ζουν εκεί θα έχουν ισότιμα γλωσσικά δικαιώματα και η Κριμαία θα έχει τρεις ισότιμες γλώσσες: τη ρωσική, την ουκρανική και την κριμαϊκή ταταρική.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τους νέους ηγέτες στο Κίεβο, λέγοντας ότι άνοιξαν το δρόμο στους «νεοναζί» λέγοντας: «Αυτοί που ήταν πίσω από πρόσφατα γεγονότα, προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μην σταματήσουν σε τίποτε. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν", δήλωσε αποκαλώντας τους "εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες».

Διαβεβαίωσε τον ουκρανικό λαό ότι «οι σχέσεις με την Ουκρανία και τον αδελφό ουκρανικό λαό ήταν ανέκαθεν, παραμένουν και θα είναι πάντα χωρίς καμιά υπερβολή οι πιο σημαντικές και κρίσιμες για μας» και πρόσθεσε «δεν θέλουμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη».

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καθοδηγούνται στην εξωτερική πολιτική τους όχι από το διεθνές δίκαιο, αλλά από «το δίκαιο του όπλου» και πρόσθεσε: «έχουν φθάσει να πιστεύουν πως αποτελούν εξαίρεση και αισθάνονται πως είναι οι εκλεκτοί. Μπορούν να αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μόνον αυτοί μπορεί να έχουν δίκιο».

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως οι Δυτικοί «πέρασαν την κόκκινη γραμμή και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο» στην ουκρανική κρίση και πρόσθεσε: «Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν». «Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή