facebook pixel

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία

Στην πρώτη παρόμοια κίνηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Δύση παρατάσσεται απέναντι από την Ρωσία. Πριν περάσει ένα 24ωρο από το τέλος της ψηφοφορίας για την αποσκίρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την ένωση της με την Ρωσία, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον επέβαλλαν ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων προς τη Μόσχα, με την επιφύλαξη δεύτερου κύματος.

Στο στόχαστρο της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρέθηκαν πολιτικές και οικονομικές προσωπικότητες στην Κριμαία και τη Ρωσία για τους οποίους θα εφαρμοστούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων στο εξωτερικό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτο συμβούλιό τους με την απόφαση τους πλήττουν 21 πρόσωπα ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετέδωσε το Reuters.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με διάταγμα του επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών, καταλογίζοντας τους ευθύνη για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία. Βάσει των κυρώσεων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας. 

Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.

Στόχος των κυρώσεων είναι όσοι «υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και  τους θεσμούς της Ουκρανίας, απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και συνεισφέρουν στην κατάχρηση των πόρων της», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι σημερινές δράσεις στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι υπάρχουν επιπτώσεις για τις πράξεις της που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των πράξεών τους που υποστηρίζουν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξαν κρούσματα νοθείας στο δημοψήφισμα της Κυριακής κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένες ενδείξεις» ότι κάποια από τα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα της Κριμαίας έφτασαν σε κάποιες από τις πόλεις της χερσονήσου συμπληρωμένα από πριν, ενώ παρατηρήθηκαν και άλλες εκλογικές παρατυπίες.

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων, αν η χώρα προχωρήσει με την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας ή αναλάβει επιπλέον στρατιωτική δράση στη χερσόνησο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία θα υπογράψουν το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσής τους στις 21 Μαρτίου, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις νέες αρχές του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα μια διπλωματική πηγή. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ όρισαν την ημερομηνία σήμερα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή