facebook pixel

«Θεμα χρονου η συμφωνια με τους δανειστες»

Η κυβέρνηση δηλώνει οτι κλείνουν τα τελευταία μέτωπα με την τρόικα

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Στις 5 τα ξημερώματα σήμερα, με την ολοκλήρωση της 15ωρης διαπραγμάτευσης της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομιών δήλωσε: «Είμαστε πολύ κοντά σε όλα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε, αλλά δεν το αποκλείω» και πρόσθεσε ότι «εάν δεν κλείσει σήμερα, θα κλείσει τις επόμενες ημέρες».

Όπως έγινε γνωστό από ελληνικής πλευράς, σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση της τρόικας με το Υπουργείο Εργασίας, έχοντας επιτευχθεί  σύγκλιση σε δύο «επίμαχα» ζητήματα και πλήρης διαφωνία στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Ειδικότερα:
Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, οι δύο πλευρές είναι πάρα πολύ κοντά, με μείωση, άπαξ από το καλοκαίρι, κατά 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και κατά 1% των εισφορών των εργαζομένων

  • Σε πολύ καλό δρόμο είναι οι δύο πλευρές σχετικά με τις τριετίες. Η τρόικα απέσυρε την απαίτησή της για κατάργηση των τριετιών από το 2017. «Ο θεσμός διατηρείται», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Αναζητείται στοχευμένη δράση με κίνητρα για τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η μείωση του κόστους των τριετιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων
  • Στην απαίτηση της τρόικας για νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση ουσιαστικά των ομαδικών απολύσεων, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις. «Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση» επισήμαναν στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Ερωτηθείς εάν στο τελικό κείμενο της διαπραγμάτευσης μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε σχέση με τα προαναφερθέντα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας απάντησε πως «η λογική λέει όχι».
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με βασικό αντικείμενο, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση». Κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε την Κυριακή ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους για τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Επίσης συζητούνται οι φόροι υπέρ τρίτων, η προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ.

Η Αθήνα, όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί σε κατάληξη των διαπραγματεύσεων έως το βράδυ καθώς οι επικεφαλής της τρόικας προγραμματίζουν να αναχωρήσουν από την Ελλάδα έως το βράδυ της Τρίτης. 

Αλλα «αγκάθια» που έχουν μείνει στις διαπραγματεύσεις αφορούν:

  • Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται.
  • Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η εφαρμογή κατά 100% των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ παραμένει το ζητούμενο για την τρόικα. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές, στα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία.

Για το σύνολο των προαναφερθέντων ανοικτών θεμάτων, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι η στάση της ελληνικής πλευράς έχει χαραχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Όταν θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και επέλθει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα κινηθούν οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της Αθήνας, στις 1 και 2 Απριλίου να εγκριθούν οι δόσεις που αναμένει η Ελλάδα. Σύμφωνα, εξάλλου, την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών «το μέγεθος των αναγκών της χώρας συνηγορεί ότι δεν θα είναι μόνο μια δόση» και «θα πάρουμε όσα λεφτά χρειάζεται για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Μαΐου», που ανέρχονται περίπου στο ποσό  των 10 δισ. ευρώ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή