facebook pixel

ΗΠΑ: Η Μοσχα θα πληρωσει τιμημα - Αποστασεις απο μετρα κατα της Ρωσιας λαμβανουν ορισμενοι Ευρωπαιοι εταιροι

1,5 εκατ. κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Με συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, άνω του 95% και συμμετοχή που έφτασε το 80%, οι 1,5 εκατ. κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσης της Χερσονήσου με τη Ρωσία. Ο τοπικός πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Κριμαία θα ζητήσει αύριο επισήμως την ένταξη της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε το δημοψήφισμα και  χαρακτήρισε «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» τις ενέργειες της Ρωσίας. Προειδοποίησε δε, τη Μόσχα ότι θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, ο Ρώσος ομόλογος του επανέλαβε τη θέση του ότι το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο ο Βλ. Πούτιν  επέστησε στον Μπαράκ Ομπάμα «την προσοχή στην ανικανότητα ή την απροθυμία των σημερινών αρχών στο Κίεβο να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη βία εκ μέρους εθνικιστικών και ριζοσπαστικών ομάδων που αποσταθεροποιούν την κατάσταση και τρομοκρατούν πολίτες, περιλαμβανομένου του ρωσόφωνου πληθυσμού».

Για το λόγο αυτό ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας εξαιτίας της βίας, την ευθύνη για την οποία οι αρχές της Ουκρανίας επιρρίπτουν σε φιλορωσικές ομάδες. 

Οι επισημάνσεις αυτές της ρωσικής ηγεσίας, σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις, δεν φαίνεται να είναι άσχετες με την εξουσιοδότηση που έχει δώσει το ρωσικό κοινοβούλιο στον Βλ. Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία των ρώσων συμπατριωτών στην Ουκρανία.

Πάντως Πούτιν και Ομπάμα, δεν έκλεισαν το παράθυρο στην ευκαιρία συνεννόησης καθώς συμφώνησαν ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, ο κεντρικός παρουσιαστής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24 Ντμίτρι Κισέλεφ, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπομπής του «Οι ειδήσεις της εβδομάδας», η οποία εκπέμπει τις θέσεις του Κρεμλίνου για τη διεθνή πολιτική, τόνισε ότι «Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που είναι ικανή να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό στάχτη»,
Η αναφορά αυτή του παρουσιαστή έγινε με φόντο φωτογραφία από πυρηνικό μανιτάρι.

Τα αποτελέσματα έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς καθώς χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Κριμαίας κατέβηκαν στους δρόμους της Συμφερούπολη και της Σεβαστούπολης, έδρας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, για να γιορτάσουν.

Ευρωπαϊκή Ενωση 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο" , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα, σε κοινή τους ανακοίνωση, καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

Αποστάσεις από την λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας λαμβάνουν ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι

Την ώρα που Βρετανία, Γαλλία και Πολωνία, με τη Γερμανία να ακολουθεί με δόσεις σκεπτικισμού, προετοιμάζονται να φέρουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας πρόταση κλιμάκωσης κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι εξέφρασε την απροθυμία της χώρας του στην κατεύθυνση αυτή λέγοντας μάλιστα ότι η Σόφια δενν είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που διαφωνεί αλλά μαζί της συντάσσονται και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες όπως είπε «είμαστε μεταξύ των λιγότερο ενδιαφερομένων για τις κυρώσεις». Ο Πλάμεν Ορεσάρσκι, που υποστηρίζετε από τους σοσιαλιστές, εξήγησε μάλιτσα, τη στάση αυτή λέγοντας ότι «πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα έβγαιναν πολύ ζημιωμένες σε περίπτωση επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας».  Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ -πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος- ο οποίος απευθυνόταν μαζί με τον πρωθυπουργό στους δημοσιογράφους, προειδοποίησε επίσης ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι η Βουλγαρία θα γίνει ένα από τα "γεράκια της ΕΕ". Η Βουλαρία έχει μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει μέσω της Ουκρανίας για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή