facebook pixel

Ολάντ: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει το «ψευδοδημοψήφισμα»

«Ψευδοδημόψηφισμα» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία για την προσάρτηση της χερσονήσου με την Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος.

Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση του ότι η ψηφοφορία αυτή είναι «παράνομη», ο Φρανσουά Ολάντ έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «ψευδοδημόψηφισμα» και προειδοποίησε εκ νέου ότι αν δεν υπάρξει «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία, θα υπάρξουν «κυρώσεις» της ΕΕ τη Δευτέρα σε βάρος της Μόσχας.

«Υπάρχει ένα ψευδοδημοψήφισμα του πληθυσμού της Κριμαίας γιατί δεν είναι σύμφωνο με το εσωτερικό ουκρανικό δίκαιο και με το διεθνές δίκαιο» και «γιΆ αυτό η Γαλλία όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα αυτού του ψευδοδημοψηφίσματος», διαβεβαίωσε ο Ολάντ. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθόρισε μία κλίμακα κυρώσεων», πρόσθεσε αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία.

«Θα γίνει λοιπόν χρήση αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τη Δευτέρα αυτών των κυρώσεων» απέναντι στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας και διευκρίνισε ότι ορισμένες εκ των κυρώσεων αφορούν την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) και περιουσιακά στοιχεία.

«Εύχομαι να υπάρξει αποκλιμάκωση, να υπάρξει μια ομάδα επαφής που θα μπορέσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ευχήθηκε, ωστόσο, ο Ολάντ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναβολής της πώλησης γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία, ο Ολάντ σημείωσε πως οι κυρώσεις αυτές «συνδέονται με τη στρατιωτική συνεργασία» που αναφέρεται «στο τρίτο επίπεδο των κυρώσεων». «Είμαστε στο πρώτο», εξήγησε σχετικά.

Η τοποθέτηση αυτή του Γάλλου προέδρου έγινε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Από πλευράς του, ο Ρέντσι τόνισε πως «μοιράζεται» την ιδέα ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει νομική αξία.

Η Ουκρανία έχει χαρακτηρίσει επίσης παράνομο το δημοψήφισμα, που οργανώνεται από τις φιλορωσικές τοπικές αρχές της χερσονήσου.

Σημειώνεται ότι σε διπλωματικό επίπεδο, δεν βρέθηκε χθες καμία λύση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο Λονδίνο, έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων.

Οι άκαρπες συνομιλίες οδήγησαν τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, να δηλώσει πως «ήρθε η ώρα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά κυρώσεις εναντίον ενός «περιορισμένου» αριθμού, αλλά «πολιτικά σημαντικών» προσώπων (περίπου τριάντα), που θεωρούνται υπεύθυνα για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει βουλευτές, μέλη αρχών ασφαλείας, καθώς κι έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή