facebook pixel

H αεροπειρατεια θεωρειται πιθανη εκδοχη

Τα ραντάρ θα λύσουν τον γρίφο της μοιραίας πτήσης MH370;

Μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του Boeing της Malaysia Airlines, πλήρη ανατροπή των σεναρίων φέρνουν τα δεδομένα που καταγράφηκαν από στρατιωτικά ραντάρ και από τα οποία προκύπτει ότι το αγνοούμενο αεροσκάφος με τους 239 επιβαίνοντες, κατευθύνθηκε σκοπίμως κατά μήκος των ακτών της Μαλαϊκής Χερσονήσου προς τα νησιά Ανταμάν.

Πηγές πληροφόρησης, οι οποίες μίλησαν στο Reuters, εντόπισαν ένα άγνωστο αεροσκάφος, που οι αρχές εκτιμούν ότι ήταν το αγνοούμενο Boeing, να ακολουθεί πορεία μεταξύ ενδεικτικών σημείων διαδρομής —γεγονός που δείχνει ότι ο χειριστής του τη δεδομένη στιγμή ήταν πρόσωπο που διέθετε την απαραίτητη εκπαίδευση— όταν εντοπίστηκε για τελευταία φορά το στίγμα του από το στρατιωτικό ραντάρ στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της χώρας.

Σύμφωνα με το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους, που κατέγραψε το στρατιωτικό ραντάρ, το Boeing κατευθυνόταν προς τα Νησιά Ανταμάν της Ινδίας, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ της Θάλασσας του Ανταμάν και του Κόλπου της Βεγγάλης. Ως ενδεικτικά σημεία διαδρομής ορίζονται οι γεωγραφικές θέσεις, που συντάσσονται υπολογίζοντας το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος, και βοηθούν τους πιλότους να οδηγούν το αεροσκάφος κατά μήκος δεδομένων αεροδιαδρόμων. 

Μία τρίτη πηγή που γνωρίζει τις έρευνες δήλωσε ότι οι αρχές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στη θεωρία της δολιοφθοράς –με την αεροπειρατεία να θεωρείται πιθανή- δηλαδή κάποιος ο οποίος γνώριζε τον χειρισμό αεροσκάφους, σκοπίμως παρέκλινε κατά εκατοντάδες μίλια από τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει το Boeing από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο.

Οι πληροφορίες και των τριών πηγών, κατά το Reuters, αποτελούν την πρώτη σαφή ένδειξη ότι η πιθανότητα δολιοφθοράς βρίσκεται στο επίκεντρο των επίσημων ερευνών σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους.

Τα παραπάνω στοιχεία καθοδήγησαν τις διεθνείς έρευνες στη Θάλασσα του Ανταμάν και στον Ινδικό Ωκεανό. Σε μία πιο λεπτομερή περιγραφή σχετικά με τον εντοπισμό του Boeing από το στρατιωτικό ραντάρ που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι δύο πρώτες πηγές είπαν ότι το τελευταίο επιβεβαιωμένο στίγμα της πτήσης MH370 ήταν στα 35.000 πόδια, περίπου 144 χιλιόμετρα στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας με κατεύθυνση προς το Βιετνάμ και κοντά στο σημείο διέλευσης "Ιγκάρι". Η ώρα ήταν 1:21 π.μ. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το στρατιωτικό ραντάρ, το αεροπλάνο στη συνέχεια έκανε απότομα στροφή προς τα δυτικά και κατευθύνθηκε σε ένα σημείο που ονομάζεται "Βάμπι", βορειοανατολικά της επαρχίας Ατσέχ της Ινδονησίας, και χρησιμοποιείται από αεροσκάφη με προορισμό τη Μέση Ανατολή. Από εκεί το αεροσκάφος κατευθύνθηκε νότια του νησιού Πουκέτ της Ταϊλάνδης και εντοπίστηκε για τελευταία φορά να κατευθύνεται βορειοδυτικά ακολουθώντας μία πορεία πάνω από τα Νησιά Ανταμάν που χρησιμοποιείται από πτήσεις με προορισμό την Ευρώπη. Η ώρα ήταν 2:15 π.μ., η ίδια ώρα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολεμική Αεροπορία την Τετάρτη.

Η μαλαισιανή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για να διακριβωθεί αν υπάρχουν πληροφορίες από δορυφόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Boeing. Παράλληλα, το Βιετνάμ περιόρισε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης υποβαθμίζοντάς τις από "επείγουσες" σε "τακτικές".


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή