facebook pixel

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας είναι... μεταδοτικό

Σαν τη φωτιά εξαπλώνεται στο έδαφος της Ουκρανίας το πολιτικό φαινόμενο της διοργάνωσης δημοψηφισμάτων για την αυτονομία και άλλων περιοχών που κατοικούνται από ρωσόφωνους, μετά την Κριμαία. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι απομακρύνει ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο υποχώρησης της Μόσχας με την ικανοποίηση των δυτικών απαιτήσεων για ματαίωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Στην ανατολική Ουκρανία, φιλορώσοι ακτιβιστές στο Χάρκοβο αποφάσισαν να οργανώσουν την Κυριακή άτυπο «δημοψήφισμα», με το ίδιο ερώτημα στο οποίο θα απαντούν την ίδια μέρα οι κάτοικοι της Κριμαίας, εάν δηλαδή προτιμούν διευρυμένη αυτονομία ή ένωση με τη Ρωσία. Οι φιλορώσοι ακτιβιστές σχεδιάζουν να στήσουν 100-200 κάλπες στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου, και προτείνουν «να καταλάβουν την εξουσία» και «να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας».

Στο μεταξύ το Σάββατο οργανώνονται διαδηλώσεις στο Χάρκοβο, στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, Κριμαίας. Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κυβερνήτη της περιοχής Ιγκόρ Μπαλούτα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις με τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας και έκανε έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις προειδοποιώντας μάλιστα για "πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες".

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των βασικών ηγετών του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Ουκρανίας, κατήγγειλε το «δημοψήφισμα» του Χαρκόβου και κάλεσε τις υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν τους οργανωτές του, εκφράζοντας ανησυχία για μια ενδεχόμενη «προβοκάτσια» εκ μέρους της Ρωσίας.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας ο οποίος κάλεσε και τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ουκρανίας οι κάτοικοι των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής να οργανώσουν δημοψηφίσματα επιδιώκοντας την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Ο ίδιος προσδιόρισε σε περίπου ένα δωδεκάμηνο το χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εφόσον αυτή είναι η απόφαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής.
Ομως και στο Κίεβο η φιλορωσική αντιπολίτευση της Ουκρανίας ζήτησε να αναγνωριστεί η ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και να παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις φιλορωσικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι η νέα κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι σε θέση να αποφύγει την κλιμάκωση της κατάστασης. 

Διπλωματικό ναυάγιο

Στο διπλωματικό πεδίο φαίνεται ότι οι προσπάθειες οδηγούνται σε πλήρες ναυάγιο αφού και η συνάντηση Λαβρόφ - Κέρι της Παρασκευής δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο πλευρών.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας είναι... μεταδοτικό
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση, περιορίστηκε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα του «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν», όπως σημείωσε δεικτικά.

Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν έχουν «κοινό όραμα» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία και παράλληλα προειδοποίησε για τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχουν στην διεθνή επιχειρηματική σκακιέρα οι οικονομικές κυρώσεις που σχεδιάζουν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον εναντίον ρωσικών προσωπικοτήτων
«Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο. Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κριμαία έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία απΆ ό,τι τα νησιά Φόκλαντ για τη Βρετανία ή τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία. 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας τηλεφωνικά με τον γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν.

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Λαβρόφ – Κέρι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζήτησε να σταματήσει η «κλιμάκωση» στην ουκρανική κρίση, η οποία οδηγεί, σύμφωνα με τον ίδιο, σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, σε μια επιστολή του που δημοσιεύθηκε στον ρωσικό τύπο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή