facebook pixel

Το ΔΝΤ διευκρινιζει οτι με την τρεχουσα αξιολογηση θα δοθει μια δοση και οχι τρεις

Αγώνας δρόμου για συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή

Σε μια «δύσκολη» διαπραγμάτευση, όπως την έχει περιγράψει ο υπουργός Οικονομιών Γ. Στουρνάρας έχει εξελιχθεί η διαδικασία ελέγχου της προόδου της χώρας μας επί των συμφωνηθέντων αλλαγών στην οικονομία για την εκταμίευση της νέας δόσης.

Μετά την επανέναρξη των συζητήσεων και υπό το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης τους μέχρι την Κυριακή που έθεσε το Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας περιέγραψε τα πράγματα ως «δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα»για να προσθέσει ότι «το κουβεντιάζουμε και θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς περιγράφει η φράση κορυφαίου παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίςο είπε: «Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε» ενώ παραμένει «στόχος να κλείσουμε την Κυριακή» και για το λόγο αυτό «θα δουλεύουμε νυχθημερόν». Διότι, όπως διευκρίνισε, «ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τις συζητήσεις, πάντως, να εστιάζονται στα διαρθρωτικά ζητήματα όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014. 

Το θέμα των τραπεζών συζητείται μόνον όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης». Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του».  

Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Σχετικά με το επικείμενο μίνι- φορολογικό, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση. 

Για τη διανομή από την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου και πριν από τις ευρωεκλογές. 

Έχει διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ώστε να επιδιωχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το πλεόνασμα υπάρχει και είναι δεδομένο και πως η διανομή του πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Όπως είπε, όταν βοηθάς τους φτωχούς ανθρώπους βοηθάς και την οικονομία, κάνοντας λόγο και για κοινωνική συνοχή και για αξιοπρέπεια και για ανάπτυξη.

ΔΝΤ: Μία δόση με την τρέχουσα αξιολόγηση και όχι τρεις

Στο μεταξύ οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στην Ουάσιγκτον, έρχονται να προσγειώσουν τις ελληνικές προσδοκίες για το ενδεχόμενο εκταμίευσης περισσοτέρων της μιας δόσεων με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα.

Όπως εξήγησε απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ράις, βρισκόμαστε στην πέμπτη αξιολόγηση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως στο προσεχές διάστημα. Συνεπώς εννοείται ότι δεν έχουν συγχωνευθεί σε αυτή οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις του Δεκεμβρίου του 2013 και του Μαρτίου του 2014.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει μόνο τη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση και όχι τις δόσεις που αντιστοιχούν στην έκτη και έβδομη αξιολόγηση, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που θα ανέμενε η ελληνική πλευρά.

Βάσει του προγράμματος αξιολογήσεων, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πάρει δόσεις στις 30 Σεπτεμβρίου, 30 Νοεμβρίου και 28 Φεβρουαρίου, μετά την 5η, 6η και 7η αξιολόγηση, αντίστοιχα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενο και την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας και περιορίστηκε στην δήλωση: «Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα»

Εξήγησε ότι θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία, με τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης από το κλιμάκιο του ΔΝΤ, την παρουσίαση στη συνέχεια της έκθεσης στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή