facebook pixel

Ενας νεκρος σε συγκρουσεις φιλορωσων και Ουκρανων στη βορεια Κριμαια

Ύστατη διπλωματική προσπάθεια για την Ουκρανία

Μέχρι την τελευταία ώρα οι δυτικοί υπό την απειλή λήψης μέτρων προσπαθούν με κάθε τρόπο να «εκμαιεύσουν» την δέσμευση του Βλ. Πούτιν για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ακύρωση διενέργειας του δημοψηφίσματος. Ταυτόχρονα όμως, με την πρόφαση στρατιωτικών ασκήσεων Αμερικανοί και Ρώσοι αναπτύσσουν δυνάμεις εκατέρωθεν της Ουκρανίας.

Η επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι πλέον καθημερινή υπόθεση, καθώς φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια βήμα – βήμα προσέγγισης των θέσεων των δύο πλευρών. 

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της Πέμπτης και ενόψει της συνάντησης των δύο ανδρών την Παρασκευή στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα απαντήσουν τη Δευτέρα με μια «σειρά σοβαρών βημάτων» κατά της Ρωσίας, εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Η Γερμανία, διά του ΥΠΕΞ της, εκτίμησε ότι μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία θα ακολουθήσουν μέτρα για την προσάρτησή της στη Ρωσία, και προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή αυτής της κατεύθυνσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να εξετάσει έναν τρίτο γύρο περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποίησε ότι σημαντικά πρόσωπα της Ρωσίας αντιμετωπίζουν πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και περιορισμούς σε περίπτωση που δεν σημειωθεί σύντομα πρόοδος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της άμεσης απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από την Κριμαία και χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα.

Πάντως, η κυβέρνηση της Ρωσίας εξακολουθεί και αυτή με τη σειρά της να απειλεί για αντίστοιχες κυρώσεις ως αντίποινα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κατηγορείται η Ρωσία για την κρίση που έχει προκαλέσει η κατάσταση στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά, η Ρωσία υποστήριξε την αποστολή ενός κλιμακίου παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του οργανισμού χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ένα πιθανό «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τη δημιουργία Εθνοφρουράς, 60.000 ανδρών, ενώ απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να συζητήσει την κατοχή της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει βοήθεια για την επίλυση του ζητήματος από μεμονωμένες χώρες ή συστήματα συλλογικής ασφάλειας.

Στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας και στη μέση η Ουκρανία

Τουλάχιστον 12 μαχητικά F-16 και 300 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ έφτασαν στην αεροπορική βάση Λασκ της κεντρικής Πολωνίας, για να λάβουν μέρος σε κοινές αμερικανοπολωνικές στρατιωτικές ασκήσεις. Η κίνηση των αμερικανικών στρατευμάτων ερμηνεύεται ως κίνηση στήριξης της Ουάσιγκτον στους εξ ανατολών συμμάχους της στο ΝΑΤΟ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Οι ασκήσεις διεξάγονται μετά από αίτημα της Βαρσοβίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία άρχισαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη Λίντσερ, με τους Αμερικανούς να αναφέρουν ότι τόσο οι αεροπορικές ασκήσεις όσο και οι κοινές ναυτικές ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν από την κρίση στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισαν στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι ασκήσεις άρχισαν στη νότια περιοχή ευθύνης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων και σε αυτές συμμετέχουν 8.500 άνδρες του πυροβολικού, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών οι οποίες απεικονίζουν στρατιωτικά οχήματα να κινούνται στην περιοχή.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έχει αναπτύξει έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Αιματηρές συγκρούσεις 

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία όταν εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που φώναζαν συνθήματα υπέρ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συγκρούστηκαν με ένα άλλο πλήθος το οποίο διαδήλωνε διαμαρτυρόμενο για την κατάληψη της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα, στην κεντρική πλατεία της πόλης. 

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πώς σκοτώθηκε ο διαδηλωτής που σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο μετείχε στη διαδήλωση κατά της Ρωσίας. Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τις γραμμές των αστυνομικών που επιχειρούσαν να κρατήσουν χωριστά τις δύο ομάδες και συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή