facebook pixel

Απαράβατος όρος η εκπλήρωση των συμφωνηθέντων για την εκταμίευση της δόσης

Επειτα από μια περίοδο επαίνων και ευμενών σχολίων για τις προσπάθειες της Αθήνας και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την υλοποίηση των μνημονίων, οι δανειστές αλλάζουν «σελίδα» σκληραίνοντας και πάλι τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.

Μετά την προθεσμία των πέντε ημερών, για να κλείσει η συμφωνία με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας που έδωσε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, την Τετάρτη ήρθε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε να καταστήσει σαφές ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση».

Αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα μας απασχόλησε πάρα πολύ στο τελευταίο Eurogroup. Μελετήσαμε την ενδιάμεση έκθεση της Τρόικας και διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Γνωρίζω ότι δεν είναι απλά τα πράγματα στην Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση». 

Το απόγευμα ξεκινούν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ,εξέφρασε την πεποίθησή πως η κυβέρνηση θα κατορθώσει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την Κυριακή.

Στουρνάρας: δεν είναι λίγα τα ανοιχτά θέματα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, πριν την επιστροφή του στην Αθήνα, ότι έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά πληροφορίες, επισήμανε ότι οι διαφορές, που υπάρχουν στα κείμενα είναι εντοπισμένες. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας

Όμως, από την πλευρά της τρόικας ανέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα, νέες ενστάσεις: 

Επίσης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, να λειτουργήσει δοκιμαστικά, έως το τέλος του 2014, το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επιμένει ότι τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Πάντως ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στην τρόικα ότι είναι ανυποχώρητος στην απόφαση του για την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες με υψηλό δείκτη διάχυσης στη οικονομία, σημειώνοντας ως παράδειγμα του χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς η εν λόγω ομάδα θα δαπανήσει τα χρήματα στην αγορά.

Το καλό σενάριο

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί εντός του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης η έγκριση για τη δόση. Ο υπουργός Οικονομικών έχει εμφανιστεί καθησυχαστικός ότι τον Μάιο οπότε λήγουν ομόλογα 9,8 δισ. Ευρώ, θα έχουμε τα λεφτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή