facebook pixel

Ξεπερασαμε σε κρεατοφαγια ακομη και τους Αμερικανους

Στην πρώτη δεκάδα των κρεατοφάγων παγκοσμίως οι Ελληνες

Είναι δυνατόν να αλλάξουν ριζικά οι διατροφικές συνήθειες ενός λαού μέσα σε λίγες δεκαετίες και χωρίς μάλιστα να μεσολαβήσουν εξωτερικοί δυσμενείς παράγοντες;

Την απάντηση δίνει το ελληνικό παράδειγμα, όπου ένας λαός, ο οποίος τηρούσε με ευλάβεια τις θρησκευτικές νηστείες 180 μέρες το χρόνο, σε ποσοστό 60% του πληθυσμού, έφτασε μέσα σε λίγες δεκαετίες να κατέχει την έβδομη θέση παγκοσμίως σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος, υψηλότερα μάλιστα και από τους αμερικανούς που θεωρούνται κατεξοχήν κρεατοφάγοι.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι νέες αυτές διατροφικές συνήθειες κατάφεραν να αλλοιώσουν ακόμη και την κρητική διατροφή, που θεωρείται παγκοσμίως ως ένα από τα μυστικά της μακροζωίας.

Πριν από 50 χρόνια, τη δεκαετία του Ά60 κύρια πηγή κατανάλωσης λιπαρών στον ελληνικό πληθυσμό ήταν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ενώ τα λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια και θαλασσινά, ήταν περιορισμένα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, αλλά κυρίως λόγω των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σήμερα ο κάθε Έλληνας καταναλώνει εκατό κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο κάτοικος των ΗΠΑ φθάνει τα ογδόντα οκτώ κιλά.  

Αλλοιώθηκε το κρητικό διαιτολόγιο

Η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη, το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου “Ροκφέλερ”, το 1948 και αργότερα το 1960, από τον Αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys, διαπιστώθηκε ότι η μέση κατανάλωση ελαιολάδου από τους Κρήτες ήταν 120 γραμμάρια και το 29% της ενέργειας που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το διαιτολόγιο των Κρητών της δεκαετίας του ‘60 αλλοιώθηκε τις επόμενες δεκαετίες με την παραγωγή και εισαγωγή πλήθους επεξεργασμένων τροφίμων και μαργαρινών που διατίθενται στις υπεραγορές, στα ταχυεστιατόρια και τα περίπτερα.

Οι αλλαγές στο διαιτολόγιο των Κρητών επιβεβαιώθηκε με περιοδικές αναλύσεις του υποδορίου λίπους, σε λιπαρά οξέα, καθώς και με την επιδημική έξαρση της παχυσαρκίας τα τελευταία 40 – 50 χρόνια σε ενήλικες, αλλά και παιδιά. Το ποσοστό λίπους, από κορεσμένα λιπαρά οξέα, στους Κρήτες φθάνει σήμερα στα επίπεδα των ΗΠΑ και της Βόρειας Ευρώπης (15-18%).

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον ομότιμο καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνη Καφάτο, σε εκδήλωσης, με θέμα: «Τα trans – λιπαρά οξέα στη διατροφή μας», που διοργάνωσε Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Χημείας. 


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή