facebook pixel

Η Κριμαια σχηματιζει Ενοπλες Δυναμεις για την επομενη του δημοψηφισματος

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν νέα μέτρα πίεσης προς τη Μόσχα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί διότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία και παρατηρείται αυξανόμενη απομόνωση της χερσονήσου από την υπόλοιπη χώρα.

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία πιέζουν διά της διπλωματικής οδού τον Βλ. Πούτιν να κάνει βήματα για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, με την απόσυρση των δυνάμεων της από την Κριμαία και την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ένωση της χερσονήσου με την Ρωσία. 

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απέστειλε πρόταση στη Μόσχα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι αν υπάρξει θετική ανταπόκριση της Ρωσίας στην πρόταση αυτή τότε ο Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Μόσχα για συζητήσεις. Σε άλλη περίπτωση, είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ η ΕΕ θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων ακόμη και από αυτή την εβδομάδα. Ο Λ. Φαμπιούς επανέλαβε ότι ενδεχόμενη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα ήταν παράνομη και αναγνώρισε ως «μόνη θεμιτή ψηφοφορία» αυτή της 25ης Μαΐου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία. 

Εφαρμόζοντας την τακτική του μαστίγιου και του καρότου ο  γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αφού σημείωσε ότι η ΕΕ θα προτιμούσε να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, έθεσε ως κρίσιμη ημερομηνία το Σαββατοκύριακο. Αν ως τότε δεν υπάρξει κάποια ορατή αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας, είπε, τη Δευτέρα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συζητηθεί στο ένα επόμενο στάδιο με λήψη μέτρων. Ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος περιοδεύει στις τρεις βαλτικές χώρες, τις καθησύχασε σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους, την οποία εγγυώνται το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέβασε περισσότερο τους τόνους αναβαθμίζοντας την κρίση στην Κριμαία σε «μια δοκιμασία για την Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Δεν θα δεχθούμε η Ρωσία να γελοιοποιεί και να καταπατά την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Είμαστε ενωμένοι, μαζί, για τα δικαιώματα της Ουκρανίας. Και θα επιβάλλουμε σκληρές κυρώσεις αν η Μόσχα δεν αλλάξει στάση». Καταδίκασε δε, τη δράση της Ρωσίας στην Κριμαία χαρακτηρίζοντάς την «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σήμερα, στο Λονδίνο πρόκειται να συνέλθουν εκπρόσωποι δυτικών δυνάμεων για να καταρτίσουν έναν κατάλογο των ρώσων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων οι οποίοι θα υποστούν οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις αν η Μόσχα δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία εντός ημερών.

Στη Νέα Υόρκη, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να απόσχουν από κάθε βεβιασμένη ενέργεια και από κάθε φραστική πρόκληση» στην κρίση στην Ουκρανία. Εκφράζοντας την «ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία του» και αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα υπογράμμισε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα, κυρίως στην Κριμαία, έχουν οξύνει περαιτέρω την κρίση».

Στην Κριμαία από την άλλλη πλευρά η φιλορωσική τοπική κυβέρνηση του Σεργκέι Αξιόνοφ σχηματίζει ένοπλες δυνάμεις. Τριάντα έξι εθελοντές ορκίστηκαν στη Συμφερόπολη, ενώπιον του πρωθυπουργού της Κριμαίας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι εθελοντές που φορούσαν στολές παραλλαγής, κρατούσαν αυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ και οι περισσότεροι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες, ορκίστηκαν «να υπερασπιστούν τον λαό της Κριμαίας και να τηρούν κατά γράμμα το σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας».

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ορκιστεί 186 εθελοντές και εξήγησε ότι «δημιουργούμε τις ένοπλες δυνάμεις» για να «αποφασίζουμε ελεύθερα για τη μοίρα μας». «Μετά το δημοψήφισμα θα μπορούν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε. Ο Σεργκέι Αξιόνοφ αναφέρθηκε και στους στρατιώτες των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν περικυκλωθεί στις βάσεις τους από Ρώσους στρατιώτες και φιλορώσους πολίτες, και εξήγησε ότι μετά το δημοψήφισμα «θα μπορούν είτε να φύγουν από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας είτε, εφόσον είναι πολίτες της και το επιθυμούν, να ορκιστούν πίστη στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ή στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή