facebook pixel

Λεπτοι διπλωματικοι χειρισμοι, μεσω τηλεφωνου, σε εξελιξη

Ο εφιάλτης της επιστροφής στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή φαίνεται να συνδέει τη Μόσχα με την Ουάσιγκτον μέσω της οποίας καθημερινά πλέον, κορυφαίοι αξιωματούχοι από τους δύο ηγέτες και τους υπουργούς Εξωτερικών μέχρι επιτελικά στελέχη συνομιλούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, πρόσθεσε όμως πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα. Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος ηγέτης είπε στον Αμερικανό πρόεδρο  πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας επέβαλαν «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».

Ο επικεφαλής του State Department Τζον Κέρι συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον τελευταίο να προειδοποιεί «να μην ληφθούν βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις» που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και ιδίως «κυρώσεις που αναπόφευκτα θα έπληταν τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ», όπως  ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι παρά τη «βαθιά διαφωνία» της Μόσχας με τη Δύση, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία μέσω του διαλόγου — τον οποίο οι εταίροι μας, δόξα τω Θεώ, δεν τον έχουν απορρίψει, φέρεται να είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο RIA. Πιστεύω ότι δεν έχει ξεκινήσει (ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος) και θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

Η Μόσχα απορρίπτει τον διάλογο με το Κίεβο

Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία, υπό τον όρο προηγουμένως η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη σε "αυτονομιστές και τρομοκράτες", δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. 

Η Ουκρανία ανακαλεί τους αξιωματικούς της από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση του ΝΑΤΟ να περιορίσει τη συνεργασία του με τη Μόσχα ως «μεροληπτική και προκατειλημμένη προσέγγιση». Ταυτόχρονα η Μόσχα προειδοποίησε ότι είναι «εξαιρετικά επικίνδυνες οι προσπάθειες να φέρoυν τον "παράγοντα ΝΑΤΟ" στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι  περίπλοκη και λεπτή, καθώς αυτό δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις και υπονομεύει τις προοπτικές για τη διευθέτηση της κατάστασης».

Ο εφιάλτης της επιστροφής στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου
Αντίθετα όμως εμφανίστηκε σαρκαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου της Ρωσίας με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Δύσης. Η Μόσχα, δηλώνει ότι φοβάται το ενδεχόμενο εθνοκάθαρσης στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία εάν «αυτοί που στήριξαν το πραξικόπημα στο Κίεβο» φτάσουν στις περιοχές αυτές.

Ενδειικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Ουκρανία είναι η πρόσκληση του Κιέβου στους αξιωματικούς που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές της Ρωσίας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με την ουρκανική πλευρά η Ρωσία έχει αναπτύξει 30.000 στρατιώτες στην Κριμαία, αριθμό τον οποίo η Μόσχα απορρίπτει υποστηρίζοντας ότι τα μόνα στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία είναι αυτά που έχουν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη.

Η Κίνα διατηρεί αποστάσεις αλλά δεν καταδικάζει το δημοψήφισμα 

Στην κρίση τοποθετήθηκε και η Κίνα, διατηρώντας αποστάσεις και ταυτόχρονα εκφράζοντας αντίθεση από την πολιτική των κυρώσεων, που  δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ερωτηθείς ωστόσο αν θεωρεί ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας δεν απάντησε άμεσα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή