facebook pixel

«θελουμε μια νεολαια που θα προστατευεται απο τους εκβιαστες, τους αρπαγες και τους εγκληματιες»

Λουκέτο σε facebook και Youtube προαναγγέλει ο Ερντογάν

Κλιμακώνοντας τον περιορισμό της ελευθερίας του διαδικτύου στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα προχωρήσει στο μπλοκάρισμα της λειτουργίας των δύο ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και διανομής βίντεο εφόσον κερδίσει τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου. Ο Τ. Ερντογάν έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των περιφερειακών εκλογών αφού έχει ήδη δηλώσει ότι σε περίπτωση ήττας του κόμματος του θα αποχωρήσει από την πολιτική.

Είχε προηγηθεί έκρηξη του Τ. Ερντογάν κατά των πολιτικών του αντιπάλων, τους οποίους κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από ηχητικά αποσπάσματα που έχουν δημοσιευθεί στο Youtube το τελευταίο διάστημα και στα οποία φέρεται να ακούγεται ο ίδιος σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ως εμπλεκόμενος σε  υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος.

Η κυβέρνηση του Τ. Ερτνογάν έχει ήδη περάσει από την τουρκική Βουλή νόμο για τον έλεγχο του Διαδικτύου, που επιτρέπει στην κρατική υπηρεσία ελέγχου των τηλεπικοινωνιών (TIB) να μπλοκάρει έναν ιστότοπο χωρίς δικαστική απόφαση, εάν κρίνει ότι προσβάλει την "ιδιωτική ζωή" κάποιου ατόμου ή περιέχει υβριστικές ή μεροληπτικές εκφράσεις. Ο νόμος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων που κάλεσαν τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ να μην τον επικυρώσει. Στο νόμο κριτική άσκησε και η ΕΕ.

Σε πρόσφατη ομιλία του σε παιδιά σχολικής ηλικίας ο Ερντογάν τα παρακίνησε να μην καταντήσουν «όμηροι» της σύγχρονης τεχνολογίας.

«Το Διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας στα χέρια κακοπροαίρετων ανθρώπων», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Άγκυρα. «Μην γίνετε αιχμάλωτοι του Διαδικτύου, βγείτε να παίξετε στα πάρκα και τους κήπους, μην ξεχνάτε ότι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει τη θέση ενός βιβλίου» ενώ υπερασπιζόμενος την περιοριστική στο διαδίκτυο πολιτική της κυβέρνησης του είπε: «Δεν επιθυμούμε να περιορίσουμε τις ελευθερίες, αλλά θέλουμε επίσης μια νεολαία που θα προστατεύεται από τους εκβιαστές, τους άρπαγες και τους εγκληματίες, όπως κάνουν και άλλες χώρες»

Η ομιλία του Τ. Ερντογάν έγινε με την ευκαιρία τελετής παράδοσης 100.000 ψηφιακών ταμπλετών σε μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου. Εντός των επόμενων 18 μηνών θα διανεμηθούν άλλες 575.000 ταμπλέτες σε όλη τη χώρα.

Σε «έκθεση διαφάνειας» που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, η Google είχε τοποθετήσει την Τουρκία, όπως και την Κίνα στην πρώτη γραμμή των λογοκριτών στο web. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή