facebook pixel

Τρια αδιαπραγματευτα θεματα: Τα εξης δυο: Οι απολυσεις στο δημοσιο

«Κόκκινες γραμμές» χάραξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Καθώς τα περιθώρια γίνονται ασφυκτικά για την επίτευξη συμφωνίας πριν το Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση βάζει τα όρια μη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει λάβει «πολιτική απόφαση» να μην νομοθετήσει:

  • ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
  • απολύσεις στο Δημόσιο το 2015
  • αλλαγή της ελληνικής πρότασης για το γάλα.
Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας άφησε να εννοηθεί ότι το γάλα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί σε υποχώρηση. 
Επίσης, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά την ανάθεση της ευθύνης για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας, που έως τώρα μπορούσε να ασκήσει «βέτο», έχει ουσιαστικά αρθεί και έτσι ικανοποιείται η βασική απαίτηση της τρόικας να μην υπάρχει κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες αυτές. Ετσι στην ουσία η κυβέρνηση ικανοποιεί και την δεύτερη απαίτηση της τρόικας χωρίς να χρειαστεί νομοθέτηση.

Ως προς τις απολύσεις όμως, η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί να θέσει ποσοτικούς στόχους διαθεσιμότητας για το 2014, επισημαίνοντας πως «θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις. Το ακούν, δεν έχουν συμφωνήσει».  Ενώ, όσον αφορά στα 4.000 άτομα που υπολείπονται για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, ο ίδιος παράγοντας παρέπεμψε εκ νέου στο υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι «το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». 

Τράπεζες το μεγάλο «αγκάθι»

Το άλλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης –και ίσως το μεγαλύτερο- και για το οποίο κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος, συνεχίζει να είναι το θέμα των τραπεζών.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τις τράπεζες παραμένει στο τραπέζι και πως «ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο Eurogroup» και σε πολιτική λύση για αυτό το θέμα. Προσθέτοντας, ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπρόσθετες συζητήσεις την Κυριακή στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της προετοιμασίας του Eurogroup της Δευτέρας, με αξιωματούχους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, κατά πολύ υψηλότερα ιστάμενους των κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.
Οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχιστούν το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, με την κυβέρνηση όμως να παραμένει απαισιόδοξη για συμφωνία πριν από το Eurogroup. Σταθερή όμως παραμένει η προσδοκία για μια «θετική έκθεση προόδου», προκειμένου η δόση να εγκριθεί αμέσως μετά μέσω τηλεδιάσκεψης. 
Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, η τρόικα να επανέλθει από την επόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.
Υπό το φως των δεομένων αυτών κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εξηγούσε ότι ο γενικότερος σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής δεν προβλέπει έξοδο της χώρας στις αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό κατά το α΄ εξάμηνο του 2014. Ο ίδιος επιβεβαίωνε εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για έξοδο στις αγορές από το β΄ εξάμηνο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή