facebook pixel

Βρυξελλες και Ουασιγκτον αφηνουν περιθωρια υπαναχωρησης στον Πουτιν

Κυρώσεις «υπό δοκιμήν» αποφάσισαν οι «28»

Με δεδομένη την πολιτική απόφαση τους να μην τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα, οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κατάσταση στην Ουκρανία αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις δίνοντας ταυτόχρονα στη Ρωσία διεξόδους απεμπλοκής από την κρίση.

Με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να προαναγγέλλει το διπλωματικό σκεπτικό των αποφάσεων πριν αυτές ληφθούν - όταν έλεγε, πριν τη Σύνοδο, ότι δεν πρέπει να κλείσουν όλες τις πόρτες επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία την οποία χρειάζονται για να διευθετούν συγκρούσεις, όπως αυτές με το Ιράν ή τη Συρία - οι «28» κάλεσαν τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κριμαία, κατήγγειλαν την απόφαση της τοπικής βουλής για διενέργεια δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της στη Ρωσία και ζήτησαν από τη Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη λήξη της Συνόδου, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τρία στάδια.

  • Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία αποσύρονται από τις προετοιμασίες της G8 στο Σότσι της Ρωσίας και διακόπτονται οι συνομιλίες για τις θεωρήσεις διαβατηρίων ρώσων πολιτών.
  • Οι «28» ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εντός των προσεχών ημερών και να καταλήξουν σύντομα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
  • Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας. Τα μέτρα θα προετοιμάσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ. 
  • Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι "28" έχουν πρόθεσή να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Επίσης η ΕΕ θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ χαρακτήρισε «παράνομο» και «έγκλημα» με ηθικό αυτουργό τον ρωσικό στρατό το δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διεξαγάγει το τοπικό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.

ΗΠΑ

Κυρώσεις «υπό δοκιμήν» αποφάσισαν οι «28»
Το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί και αυτός, όπως και οι Βρυξέλλες να αφήνει το περιθώριο επίλυσης της κρίσης «σεβόμενοι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ουκρανών», όπως είπε. 

Ζήτησε «οι διεθνείς παρατηρητές να μπορέσουν να πάνε παντού στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών, μεταξύ αυτών και των ρωσόφωνων, αλλά και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης».  

Στο μεταξύ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όμως μένει τώρα να υιοθετηθεί από τη Γερουσία για να οριστικοποιηθεί. Το μέτρο εξουσιοδοτεί το State Department να εγγυηθεί δάνεια προς τις ουκρανικές αρχές, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Η Κριμαία είναι η Ουκρανία», υπογράμμισε από τη Ρώμη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία ώστε «να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία». Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αφήσουν τη Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, να αψηφά ατιμωρητί τους διεθνείς κανόνες». «Επιφυλασσόμαστε να λάβουμε επιπλέον μέτρα πέρα από αυτά που ανακοινώσαμε», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός αναφερόμενος στους περιορισμούς που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας όσον αφορά την παροχή βίζας σε Ρώσους.

ΝΑΤΟ

To ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους από τη χερσόνησο της Κριμαίας, υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώπιον της πιο σοβαρής απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ρωσία

Η κυβέρνηση της Ρωσίας καταδίκασε την παρουσίαση του State Department για την κρίση στην Ουκρανία, στην οποία οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζονται «ψευδείς ισχυρισμοί». Η Μόσχα έκανε λόγο για «βάρβαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», για κυνισμό και για μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών». «Είναι σαφές στην Ουάσινγκτον, όπως και πριν, ότι είναι ανίκανοι να αποδεχθούν μια κατάσταση που εξελίσσεται κατά τρόπο διαφορετικό από τα δικά τους σχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ιντερπόλ εξετάζει αίτημα των ουκρανικών αρχών να προχωρήσει στην έκδοση «Κόκκινης Ειδοποίησης» για τη σύλληψη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταζητείται μετά την αποπομπή του από τη προεδρία της Ουκρανίας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή