facebook pixel

Οικονομικο Επιτελειο: «δεν υπαρχει σεναριο χωρις δοση εως τον Μαιο»

Τελευταίος γύρος προσπάθειας γεφύρωσης των διαφορών με την τρόικα

Συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχουν σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν όλοι οι υπουργοί που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις σε μια τελευταία προσπάθεια, χωρίς όμως πραγματικές προσδοκίες, να επιτευχθεί μια έστω «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Πάντως, η πιθανότητα αυτή θεωρείται ελάχιστη αφού από το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζεται ως «πολύ φιλόδοξος» στόχος.

Η διαπραγμάτευση για τις Τράπεζες

Η χθεσινοβραδυνή εξάωρη διαπραγμάτευση που έληξε στις 2 τα ξημερώματα δεν έφερε αποτελέσματα στα δύο κρίσιμα σημεία διαφωνίας: το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις ελληνικές τράπεζες, και τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους για να βρουν τα κεφάλαια αυτά. Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς θεωρούν ότι ακόμη και με τηλεδιάσκεψη την επομένη του Eurogroup, μπορεί να εγκριθεί η δόση. Θεωρείται δε ως βέβαιο ότι «δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση έως τον Μάιο».
Η Αθήνα ζητά «ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες», καταδεικνύοντας τη σημαντική διαφωνία, κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος υποστηρίζει ότι για οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται περισσότερο χρόνο από ένα ένα εξάμηνο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Στην χθεσινή διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά υπέβαλε προς την τρόικα συμβιβαστική πρόταση:

  • Να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος
  • Να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
  • Όποια τράπεζα επιθυμεί, θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επέμενε χαρακτηριστικά ότι η αγορά έχει εμπιστοσύνη για το τι κεφάλαια θέλουν οι τράπεζες. Και θα το λύσει η αγορά .
  • Να έχουν οι ελληνικές τράπεζες ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ελληνική πλευρά δηλώνει: «σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους».

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς

Πέραν από το θέμα των Τραπεζών, ανοικτά παραμένουν και σχεδόν όλα τα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ειδικά στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, η τρόικα να επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. 
Για τον λόγο αυτό, σήμερα θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών για συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας σχεδόν όλοι οι υπουργοί που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και την κατάρτιση του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Το κείμενο της επικαιροποίησης του Μνημονίου συζητήθηκε εκτενώς και στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη. Οι πρώτες διαπιστώσεις αναφέρουν ότι:

  • το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό», σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό του 2015
  • υπάρχουν πλέον σημάδια σύγκλισης και για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
  • η ελληνική πλευρά επιζητεί να καταθέσει στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015- 2018.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή