facebook pixel

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα στο Eurogroup της Δευτέρας

Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα στις θέσεις κυβέρνησης- δανειστών στο θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών το οποίο αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα μαζί με το εργασιακό, ενώ φαίνεται ότι οι αντιρρήσεις της τρόικας υποχώρησαν στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Το καλύτερο σενάριο στο οποίο ευελπιστεί η Αθήνα, χωρίς και αυτό να θεωρείται δεδομένο, είναι μια κατ' ελάχιστο δήλωση επαρκούς προόδου, προκειμένου η συμφωνία να μπορεί να κλείσει με τηλεδιάσκεψη ακόμη και την επόμενη ημέρα του Eurogroup. 

Πρόβλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μεταφέρει το πρόβλημα των Τραπεζών στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, προαναγγέλλοντας στην ουσία την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμευτεί το ζήτημα των τραπεζών από τα υπόλοιπα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αποδέσμευση της δόσης, δεν απέδωσε. Η κυβέρνηση πρότεινε ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests έως το τέλος του έτους. Στο συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, και, εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ -11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό. 

Παράγοντες που συμμετείχαν στις συναντήσεις της τρόικας με την Τράπεζα της Ελλάδος τις προηγούμενες μέρες επεσήμαναν ότι οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν με κοινή - σκληρή γραμμή για τις τράπεζες γεγονός που, κατά τους ίδιους παράγοντες, δημιουργεί ένα θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να επιζητεί να παραμείνει ανοικτή η έκθεση αξιολόγησης όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών. Η επιμονή αυτή ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως προσπάθεια του ΔΝΤ να «βάλει πόδι» στον ευρωπαϊκό Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας. 

Εργασιακό και απολύσεις

Το δεύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αφορά στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και θα συζητηθεί στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει, μεταξύ άλλων, σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. 

Φάρμακα, γάλα και βιβλία

Σύγκλιση επιτεύχθηκε σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η τρόικα φέρεται τελικά να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις στα ανοιχτά ζητήματα των φαρμάκων, των φαρμακείων, του φρέσκου γάλακτος και των βιβλίων. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι «τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής Οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό». Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, που εκκρεμούν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει» και πρόσθεσε: «Και γι αυτά θα βρούμε λύση. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής Οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ». Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη: «Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα». Για το ζήτημα των Τραπεζών, σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις». Διαβεβαίωσε δε, ότι «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση». 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ότι αυτό που προσπαθούμε είναι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να έχουμε, αν όχι μια τελική συμφωνία, μια καλή έκθεση προόδου, που να δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε αμέσως μετά. «Αγεφύρωτο δεν είναι τίποτα, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετατόπισης του ζητήματος των τραπεζών στην έκθεση, δηλαδή στο review, απάντησε λέγοντας ότι εμείς έχουμε τις θέσεις μας και θα τις εκφράσουμε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή