facebook pixel

Υπο την πιεση της επιβολης οικονομικων μετρων στη Μοσχα

Πρόταση Ομπάμα προς Πούτιν για διέξοδο από την κρίση στην Ουκρανία

Οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση, παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ρώσο ομόλογο του στην τηλεφωνική επικοινωνίας τους, διάρκειας 90 λεπτών, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την απειλή εφαρμογής μέτρων οικονομικού απομονωτισμού εφόσον η Μόσχα δεν εργαστεί για την αποκλιμάκωση.

Όπως αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελμ την Τρίτη, η πρόταση Ομπάμα προς τον Πούτιν δίνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο» στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στη γειτονική χώρα και αξιοποιεί τους στενούς δεσμούς, τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας. Μάλιστα ο Μπ. Ομπάμα υπολογίζει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το Βερολίνο στη διευκόλυνση του διαλόγου. 

Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου, τα βασικά σημεία της οποίας είναι: 

  • η Ρωσία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία πίσω στις βάσεις 
  • η Ρωσία θα επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων, 
  • η Ρωσία θα έχει άμεση συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας

Παράλληλα όμως με αυτό το άνοιγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία, μέσω των οικονομικών κυρώσεων, προειδοποιώντας για ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες αν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ξεφύγουν από την Κριμαία και προς την ανατολική Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα απέρριψε τις θέσεις που είχε εκφράσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Βλ. Πούτιν για την κατάσταση στην Κριμαία. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι παρόλο που η Ρωσία έχει έννομο συμφέρον σε ότι συμβαίνει στη γειτονική της χώρα, δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα», προειδοποίησε ο Ομπάμα. 

Ωστόσο, άφησε την πόρτα ανοιχτή για μια διπλωματική λύση επικαλούμενος « ορισμένες πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει το χρόνο του για να προβληματιστεί σχετικά με το τι συνέβη».

Πάντως ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα φέρεται αποφασισμένος να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G-8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, εκτός εάν υπάρξει ρωσική αντιστροφή στην κρίση της Ουκρανίας.

Η Κίνα στην ουκρανική κρίση

Πρόταση Ομπάμα προς Πούτιν για διέξοδο από την κρίση στην Ουκρανία
Σε τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών Κίνας και Ρωσίας ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ δήλωσε στον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις άλλες πλευρές ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. 

Ο πρόεδρος Σι περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «εξαιρετικά περίπλοκη και ευαίσθητη», με περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις. 

«Η Κίνα πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συντονιστεί με τα άλλα μέρη να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη καθώς και τη σταθερότητα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας στον Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Κίνα υποστηρίζει τις προτάσεις και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος Σι.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Σι έχουν, «κοντινές» απόψεις για την Ουκρανία. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή