facebook pixel

Ποια «αγκαθια» παραμενουν στην κρισιμη διαπραγματευση

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ξεκλειδώνει την επόμενη δόση

Υπό την πίεση του χρόνου καθώς πλησιάζουμε στην συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας η κυβέρνηση επιζητεί είτε ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έως την Κυριακή είτε μια πολιτική δήλωση των τρόικας. Σε άλλη περίπτωση η Αθήνα θα επιδιώξει έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης σε έκτακτο Eurogroup.

Νωρίς το πρωί πληροφορίες έκαναν λόγο για βελτίωση του κλίματος στις συζητήσεις των δύο πλευρών. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ελληνική ανταγωνιστικότητα, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό έχουν κλείσει και δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2014. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από το ΔΝΤ και την Κομισιόν.

Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος, του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά τη συνάντηση, τόνιζε ότι «από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, περνά η εκταμίευση της δόσης». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών, ανεβάζοντας την υιοθέτηση των μέτρων από 80% που είχε αποφασίσει στο 87%. Ετσι θα γίνουν δεκτές ακόμη 15 μεταρρυθμίσεις από τις συνολικά 55 που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα της κυβέρνησης. Μεταξύ των θεμάτων που η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στα προαπαιτούμενα είναι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα μεταλλεία αλλά και η κυκλικότητα στην κρουαζιέρα.

Παρ' όλα αυτά παραμένει η διάσταση απόψεων τόσο για το γάλα όσο και για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα φαρμακεία.

Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, αφορούν 329 παρεμβάσεις, και ολες αλληλοεπηρεάζονται. Τοίδιο στέλεχος ανέφερε: «δεν μπορώ να είμαι σε θέση να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ωστόσο το κλίμα σήμερα ήταν καλύτερο.»

Τράπεζες

Σχετικά με το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η άποψη του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι ότι υπεύθυνη για να διαπιστώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας. 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ανέφερε: "είναι μια θεσμική διαφορά που πρέπει να την λύσουν μεταξύ τους, το ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ διαφωνεί αλλά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας".

Επίσης σημείωσε ότι μπορεί να βρεθεί η λύση πριν τη σύνοδο του Eurogroup και πρόσθεσε: "θέλουμε ευρωπαϊκή λύση". Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα «κατ' ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου».

Ποια «αγκάθια» παραμένουν

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που δίνει το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων. 

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ξεκλειδώνει την επόμενη δόση
Την Παρασκευή και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Υπό συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Αγκάθια» των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων εκτός από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, την εργαλειοθήκη για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, είναι και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς που αφορούν στις ομαδικές απολύσεις. 

Όμως, δεν είναι ήσσονος σημασίας και οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το Δημόσιο, δηλαδή η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις.

Συμφώνησαν ότι διαφώνησαν για την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων έπειτα από τη δίωρη συνάντησή τους οι εκπρόσωποι της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  Όμως επήλθε συμφωνία για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών στο υπουργείο Υγείας υπήρξε ουσιαστική διαφωνία σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα δίκτυα και τις τιμές των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά και για τη ριζική αναμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας. Η αντιπροσωπεία της τρόικας δέχθηκε να εξεταστεί ύστερα από έξι μήνες το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή