facebook pixel

Επιμενει οτι η Ρωσια επενεβη στην Κριμαια για «ανθρωπιστικους λογους»

Με οικονομικά μέτρα - αντίποινα απειλεί τη Δύση ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία επέμεινε ότι το Κρεμλίνο διατηρεί το δικαίωμα να διατάξει τη χρήση βίας στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Απαντώντας σε αλλεπάλληλα και ταυτόχρονα ερωτήματα ο Βλ. Πούτιν, με υψωμένο το δάχτυλο απάντησε «ακούστε με καλά, θέλω να καταλάβετε, εάν λάβουμε αυτή την απόφαση, θα τη λάβουμε για να προστατεύσουμε τον λαό της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» από μέρους της Μόσχας εάν αποφασίσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη χώρα του εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «αμοιβαία ζημία».

Επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι «ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ για να σώσει ζωές και να προασπίσει την ευημερία του πληθυσμού» και η Ρωσία επενέβη στην Κριμαία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ρωσόφωνοι, για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Στην απαίτηση της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας να της παραδοθεί εκ νέου ο έλεγχος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας απάντησε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι δεν έχει εταίρους στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την ανατροπή του Γιανουκόβιτς «αντισυνταγματική».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία μετά την ανατροπή του, δεν έχει πολιτικό μέλλον και «του το έχει ήδη πει». Ακόμη, δήλωσε ότι η ηγερία της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο είναι «καλοδεχούμενη» στη Μόσχα όποτε επιθυμήσει να την επισκεφθεί.

Επέμεινε οτι οι ένοπλοι που κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας είναι ένοπλες δυνάμεις «αυτοάμυνας» και όχι ρωσικά στρατεύματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει στολές».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της G8 στο έδαφος της Ρωσίας, όπως απειλούν ορισμένοι από τους «8» είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να τη φιλοξενήσει αλλά οι δυτικοί ηγέτες «δεν χρειάζεται» να μεταβούν εκεί εάν δεν το επιθυμούν. 

Ακόμη δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να εκταμιεύσει άλλη μία δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας —συνολικού ύψους 15 δισεκ. δολαρίων— που είχε δεσμευτεί να παράσχει στο Κίεβο, αλλά δυτικές κυβερνήσεις ζήτησαν από τη ρωσική κυβέρνηση να μην το πράξει. Ο Ρώσος πρόεδρος εξάλλου είπε ότι αναμένει πως το συνολικό χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο ενδέχεται να ανέλθει σε δύο δισεκ. δολάρια.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Μόσχα θέλει να συνεργαστεί με τα δυτικά κράτη και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα μπορούσε να παράσχει χρηματοοικονομική στήριξη στο Κίεβο. 

Διπλωματικές διεργασίες για την επιβολή μέτρων στη Μόσχα

Με τις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος επιχερειί να προλάβει τη Δύση η οποία σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι εάν δεν συμβάλλει στο σχηματισμό μιας ομάδας επαφής έως την Πέμπτη τότε την ίδια μέρα οι αρχηγοί κρατών των 28 της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο τους «θα αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων».

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις «εντός των ημερών» στη Μόσχα. Ο πυουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έφτασε νωρίτερα στο Κίεβο. 

Στρατιωτικό επεισόδιο σε ουκρανική αεροπορική βάση

Οι δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον περίπου 300 ουκρανών στρατιωτών που προσπάθησαν να πλησιάσουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ουκρανός αξιωματικός. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή