facebook pixel

Ενδοκυβερνητικές γκρίνιες για τις απολύσεις και το εισιτήριο των 5 ευρώ

Το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, που αφορά στην καθυστέρηση διαθεσιμότητας περίπου 4.000 υπαλλήλων από τους δήμους, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε και έληγε η άτυπη παράταση που είχε δοθεί από τους δανειστές, «τραυματίζει» την κυβερνητική συνοχή.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη –ο οποίος εκτός των άλλων κουβαλά στις πλάτες του και τη νέα απαίτηση της τρόικας για απόλυση επιπλέον 4.000-5.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2015 από όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του 2014- να χρεώνει τις καθυστερήσεις στην κινητικότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών οι 4.000 διαθεσιμότητες στους δήμους θα υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου ενώ σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για μετακινήσεις προσωπικού. Παράλληλα οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η υλοποίησή τους δεν έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα για την καταβολή της δόσης.

Δημοσιεύματα εμφανίζουν όμως τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να αρνείται μέχρι στιγμής, λόγω και των εκλογών, να θέσει σε διαθεσιμότητα άμεσα υπαλλήλους από δήμους και περιφέρειες.

Η διαπραγμάτευση σε αριθμούς

Στην διαπραγμάτευση το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έναντι του στόχου των 15.000 απολύσεων της διετίας 2013-2014 που προβλέπονται στο Μνημόνιο, παρουσίασε 3.650 απομακρύνσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013 καθώς και το κυβερνητικό σχέδιο για τις 11.400 απολύσεις του 2014. Οι δανειστές όμως, ζήτησαν να ενεργοποιηθεί η διάταξη του Μνημονίου που προβλέπει νέο κύμα διαθεσιμότητας εντός του 2014 που θα προκύψει από τις αξιολογήσεις των δομών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αριθμητικός προσδιορισμός απολύσεων το 2015 που θα προέρχονται από τους “διαθέσιμους” των οποίων θα λήξει η οκτάμηνη παραμονή τους στο ιδιότυπο καθεστώς και θα απομακρυνθούν αφού δεν θα έχει εξευρεθεί θέση για την μετακίνησή τους.

Ο καυγάς για το πεντάευρω

Στο στόχαστρο πολλών πλευρών –κομμάτων και ιατρικών λειτουργών- βρέθηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης για το μέτρο του «εισιτηρίου» των πέντε ευρώ ο οποίος αμυνόμενος των επιθέσεων που δέχθηκε ακόμη και από τον κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, επέμεινε ότι δεν πρόκειται για νέο χαράτσι αφού ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εταίρο ο οποίος έκανε λόγο για αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση. Ο ίδιος ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καταλόγισε στον υπουργό έλλειψη συνεννόησης και εξήγησε ότι το νομοσχέδιο για την υγεία δεν περιελάμβανε διάταξη για εισιτήριο 5 ευρώ στο ΠΕΔΥ. Με δηκτικότητα δε, σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος: «Δεν είναι μεταρρύθμιση να βγαίνω ένα πρωί και να βάζω 5 ευρώ στα πολυϊατρεία. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να κόβει από αλλού . Πρέπει να είναι σωστό το νομοσχέδιο προς τον πελάτη/ πολίτη». Αναγνώρισε πάντως στον υπουργό Υγείας ότι «μπορεί να μη γνωρίζει καλά τα θέματα υγείας, αλλά έδειξε πολύ καλή διάθεση να ακούσει στη Βουλή τις αντίθετες απόψεις.» 

Πάντως υπό την γενικευμένη πίεση για το εισιτήριο των 5 ευρώ ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί τελικά το μέτρο στα Πολυϊατρεία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή