facebook pixel

Η Ρωσια κανει ενα βημα πισω στο στρατιωτικο πεδιο

Απασφαλίζει και το όπλο της οικονομίας ο Πούτιν

Την ώρα που φαίνεται να κάνει ενα «στρατιωτικό» βήμα πίσω στην κρίση στην Ουκρανία, με την εντολή που έδωσε στις ρωσικές δυνάμεις που συμμετείχαν σε γυμνάσια στην κεντρική και δυτική Ρωσία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ο Βλ. Πούτιν ενεργοποιεί την απειλή του κραχ για την αμερικανική οικονομία.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι ο τερματισμός των στρατιωτικών ασκήσεων συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσής των Ρώσων στρατιωτών, επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Η Μόσχα μάλιστα έχει από την αρχή αρνηθεί να δεχθεί σύνδεση των στρατιωτικών ασκήσεων με τα γεγονότα στην Ουκρανία και όπως υποστηρίζεται απο το Κρεμλίνο τα στρατιωτικά γυμνάσια ολοκληρώθηκαν όπως ήταν προγραμματισμένο. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος παρακολούθησε την Δευτέρα την τελευταία ημέρα των ασκήσεων.

Η απειλή ενός αμερικανικού «κραχ»

Την ίδια στιγμή όμως, το Κρεμλίνο επιχειρεί να απαντήσει στις απειλές της Δύσης, οι οποίες εστιάζονται στοι οικονομικό πεδίο, όπου και απειλείται η Ρωσία με απομονωτισμό και ακόμη και αποπομπή από τους G8.

Ετσι η ρωσική ηγεσία επέλεξε τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Σεργκέι Γκλαζίεφ, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά για τη διατύπωση σκληρών θέσεων, να προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα οδηγήσει σε «κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», ενώ η Μόσχα θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Οπως εξήγησε ο ίδιος αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες. Πρόσθεσε δε, ότι, εάν η Ουάσινγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν. 

Ηδη με το άνοιγμα των χρηματαγορών την Δευτέρα, η κρίση στην Ουκρανία αποτυπώθηκε με δυσάρεστο τρόπο στους οικονομικούς δείκτες της αγοράς σε όλο τον κόσμο

Η Μόσχα τα ρίχνει στον Γιανουκόβιτς για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν επικαλέστηκε «επιστολή», την οποία απηύθυνε ο Β. Γιανουκόβιτς στον Βλ. Πούτιν και στο οποίο ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

Ο Β. Τσούρκιν τόνισε ότι στην επιστολή του, ο Βλ. Γιανουκόβιτς ανέφερε πως «υπό την επίδραση δυτικών κρατών, διαπράττονται. . . πράξεις τρομοκρατίας και βίας. Άνθρωποι διώκονται για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους. Έτσι καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν, και του ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ειρήνη, ο νόμος και η τάξη, η σταθερότητα» καθώς και «να προασπιστεί ο λαός της Ουκρανίας». Ο Β. Τσούρκιν επέδειξε στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής.

Διπλωματικός πυρετός

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού και της άσκησης πιέσεων στη Μόσχα. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ οι ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν για την Ουκρανία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή