facebook pixel

Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη στην Ουκρανία

Διπλωματικός πυρετός για να αποσύρει τις δυνάμεις της η Μόσχα.

Ενώ διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για ρωσικό τελεσίγραφο παράδοσης των ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία, στις διαβουλεύσεις της διεθνούς κοινότητας με την ρωσική ηγεσία ανεβαίνουν σταδιακά οι διπλωματικοί τόνοι, που όμως έχουν ως κύριο μοχλό πίεσης την οικονομική απομόνωση της Μόσχας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι έχει διαμορφωθεί συναίνεση σε διεθνές επίπεδο περί του ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς. Η Μόσχα έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών εμπλοκών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης , και το Πεντάγωνο έσπευσε να ακυρώσει οποιαδήποτε φημολογία ότι αμερικανικές οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν επίσης να μη στείλουν αντιπροσώπους του Αμερικανού προέδρου στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, προετοιμάζει το έδαφος για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε εγγυήσεις δανείων και είναι σε διαβούλευση με την κυβέρνηση Ομπάμα για την εφαρμογή πιθανών κυρώσεων κατά μεμονωμένων Ρώσων και Ουκρανών οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους, όπως απαγόρευση βίζας, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, αναθεώρηση της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και άλλες οικονομικές κυρώσεις. 

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Προειδοποίησε τη Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απάντησε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Μετά την ανάπτυξη δυνάμεων χιλιάδων ανδρών στο έδαφος της Κριμαίας, το Κρεμλίνο σχεδιάζει τώρα την κατασκευή μιας γέφυρας που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Η γέφυρα μήκους 4,2 χλμ. και πλάτους 22 μέτρων θα διαθέτει διαβάσεις πεζών, έναν αυτοκινητόδρομο και μία ή δύο σιδηροδρομικές γραμμές. Θα προσφέρει τη δυνατότητα διέλευσης σε περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως την Δευτέρα στις Βρυξέλλες καταδίκασαν τη «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καλώντας παράλληλα τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη στην Ουκρανία
Ως μια μορφή πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στην προετοιμασία της Συνόδου του G8 στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο. 

Προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι αν δεν κάνει «βήματα αποκλιμάκωσης» θα διακοπούν οι συνομιλίες για τη θεώρηση διαβατηρίων Ρώσων πολιτών και θα ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα. Καλούν επίσης, την Ουκρανία, να σεβαστεί τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και να εξασφαλίσει την πλήρη προστασία τους και δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές με τη διεθνή κοινότητα και με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως με το ΔΝΤ για τη στήριξη της Ουκρανίας. 

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν για την Ουκρανία και την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Α. Μέρκελ: Ο Πούτιν «βρίσκεται σε άλλο κόσμο»

Σε ανάλυση της New York Times γίνεται αναφορά σε σχόλιο της Γερμανίδας Καγκελάριου, 'Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα την Κυριακή, και έχοντας μιλήσει προηγουμένως με τον πρόεδρο Πούτιν, είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν ήταν σίγουρη πως ο Ρώσος ηγέτης είναι σε επαφή με την πραγματικότητα. «Βρίσκεται σε άλλο κόσμο», φέρεται να σχολίασε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα-ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας.

Φτάνει το ΔΝΤ στο Κίεβο

Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη στην Ουκρανία
Ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να φτάσει σήμερα για να εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και να συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος βοήθειας.

Ήδη οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασαν στο Κίεβο. Αρχικά οι νέες αρχές του Κιέβου είχαν πει ότι χρειάζονται συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι αναμένουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από το ΔΝΤ για φέτος. 

Τον Ιούλιο του 2010 το ΔΝΤ είχε δώσει δάνειο 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, το οποίο στη συνέχεια μπλόκαρε στις αρχές του 2011 καθώς οι ουκρανικές αρχές αρνούνταν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε σε αντάλλαγμα. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή