facebook pixel

Ανησυχια για τα εργοστασια πυρηνικης ενεργειας

Η Ουκρανία στο χείλος της καταστροφής

Σε κόκκινο συναγερμό έχει θέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας την Μόσχα για κήρυξη πολέμου εναντίον του Κιέβου. Η διεθνής κοινότητα καλεί τον Βλ. Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης ενώ οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης σταδιακά λαμβάνουν διπλωματικές αποστάσεις από τη Ρωσία.

«Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη πολέμου εναντίον της χώρας μου»  εκ μέρους της Ρωσίας δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής», συνέχισε  ο Αρσένι Γιατσενιούκ και κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία. Αλλά και το το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε διεθνείς παρατηρητές να προστατευτούν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται με τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την κινητοποίηση όλων των εφέδρων ώστε να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων το συντομότερο δυνατόν.

Οι ηγέτες της Δύσης αυξάνουν τις πιέσεις στη Μόσχα

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Κριμαία, διαφορετικά απειλείται με διεθνή απομόνωση και με «βαθιά» επίπτωση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον. Σε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 90 λεπτών, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο αναπτύσσοντας στρατιώτες της στην Κριμαία και του ζήτησε να "μειωθεί η ένταση με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους στην Κριμαία".

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πρόσθεσε ότι αν τίποτε δεν αλλάξει "η επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας καθώς και στη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι "βαθιά". Η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» και πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προσέθεσε ο Α. Ράσμουσεν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών.

«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Α. Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση».

Την παραμονή της έκτακτης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, βρίσκεται στην Ουκρανία προκειμένου να συναντηθεί με τη νέα ουκρανική ηγεσία. Θα συνοδεύεται από τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία και την αποστολή "διεθνών παρατηρητών" στην Ουκρανία.

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία αποφάσισαν να «αναστείλουν» τη συμμετοχή τοιυς στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες της Συνόδου της G8, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι τον Ιούνιο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή