facebook pixel

«Εχουν αναπτυξει εκατονταδες στρατιωτες»

«Βαθιά ανησυχία» Ομπάμα για τις κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αντιδράσουν στο στάδιο αυτό της ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης. Ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας ζήτησε τη βοήθεια του Πούτιν για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας».

Ο Μπαράκ Ομπάμα περιορίστηκε για την ώρα σε μια έκτακτη δήλωση, στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο: «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας». 

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία », συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Aμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον έχει ενδείξεις για κινήσεις στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, την Παρασκευή, αλλά τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς. 

Από ρωσικής πλευράς, ο πρέσβης της Μόσχας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βιτάλι Τσούρκιν επανέλαβε τη θέση ότι τυχόν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία είναι σύμφωνες με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η Μόσχα με το Κίεβο για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. 

«Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας», επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Β. Τσούρκιν μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χθες βράδυ, για το θέμα της Ουκρανίας. Ο ρώσος πρέσβης δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε σχολίασε τις ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι έχει πληροφορίες για κινήσεις άγνωστων «ριζοσπαστικών δυνάμεων», που σχεδιάζουν επιχείρηση αφοπλισμού των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στην Κριμαία νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ότι σε τέτοια περίπτωση οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα ενεργήσουν.

Στην Κριμαία, ο νέος πρωθυπουργός σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, έκανε ένα ακόμη «βήμα» προς την άλλη πλευρά των ουκρανο-ρωσικών συνόρων ζητώντας τη βοήθεια του Βλ. Πούτιν για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας», «για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών». Ο Σεργκέι Ακσένοφ διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή. 

Η σχεδιαζόμενη αντίδραση των ΗΠΑ 

Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Reuters, η Ουάσιγκτον επεξεργάζεται δέσμη μέτρων αντίδρασης σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι. Επίσης οι ΗΠΑ είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με πιθανές κυρώσεις προς τη Ρωσία. 

Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς, θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.

Ενταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας είχε δημιουργηθεί και το περασμένο καλοκαίρι όταν η Μόσχα είχε χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν. Τότε ο Μπ. Ομπάμα είχε ακυρώσει τη συμμετοχή του ση διμερή σύνοδο κορυφής με τον Βλ. Πούτιν. Ωστόσο στη συνέχεια συμμετείχε στη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή