facebook pixel

Κίεβο καλεί ΔΝΤ ενώ επιχειρείται εκτόνωση της κρίσης στην Κριμαία

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά βοήθεια 15 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ το οποίο ετοιμάζει σχέδιο δραστικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Μόσχα διατηρούν χαμηλούς τόνους για την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα που πλαισίωσε την έκφραση αποσχιστικών τάσεων στην περιοχή της Κριμαίας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Αλεξάντερ Σλάπακ ανακοίνωσε οτι η κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ να καταρτίσει πακέτο βοήθειας ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε θετικά στο αίτημα προαναγγέλλοντας την αποστολή εμπειρογνωμόνων τις επόμενες ημέρες για το πλαίσιο ενός προγράμματος βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από δραστικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Αρσένι Γιατσένιουκ είπε ότι η χώρα πρέπει να υπογράψει αμέσως συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε με την οικονομική βοήθεια να σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική αξία του ουκρανικού νομίσματος.

Ο νέος πρωθυπουργός αφού ξεκαθάρισε ότι «η Ουκρανία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε την κυβέρνηση του «καμικάζι» λόγω των αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει να ληφθούν καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και προανήγγειλε μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και προγραμμάτων και μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού. Παράλληλα κατήγγειλε ότι έχουν κλαπεί από τα δημόσια ταμεία 37 δις. δολάρια, ότι το δημοσιονομικό χρέος διπλασιάστηκε από το 2010 που ανέλαβε την εξουσία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ότι τα τελευταία τρία χρόνια 70 δις. δολάρια έχει μεταφερθεί από το οικονομικό σύστημα της χώρας σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Αναφερόμενος στην Κριμαία είπε ότι «απειλείται η εδαφική ακεραιτότητα και παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις και απευθυνόμενος στους Ρώσους διεμήνυσε: «μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».

Μπροστά στις νέες εξελίξεις στην Κριμαία, όπου ελλιμενίζετε ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, το Λονδίνο και η Βαρσοβία εξέφρασαν τη «μεγάλη ανησυχία τους».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να είναι διαφανής σχετικά με τις στρατιωτικές της ασκήσεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφύγει να κάνει κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή «να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς αυτή την ευαίσθητη περίοδο».

Από πλευράς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ωστόσο διαφαίνεται μια προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι. Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, που είναι επίσης διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν καταρτίσει σχέδια για το πώς θα απαντήσουν στην περίπτωση που η Ρωσία επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία της Ουρανίας αλλά αντίθετα υποστηρίζουμε μια ειρηνική λύση. 

H Ρωσία διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ουκρανία και οι οποίες αφορούν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, και ενέταξε τις όποιες κινήσεις του στόλου στις συμφωνίες αυτές. 

Ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Ανατόλι Μοχίλιοφ συνοδευόμενος από βουλευτές, εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου συζήτησε με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν νωρίς σήμερα το πρωί όπως και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και ζήτησε από τον λαό να επιδείξει ψυχραιμία, να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, και όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή